Dominikánsky kostol (Ľvov)

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Dominikánsky kostol v meste Ľvov
Interiér kostola
Rokokové sochy svätcov

Dominikánsky kostol (ukr. Домініканський костел і монастир, poľ. Kościół i klasztor Dominikanów we Lwowie), dnes Chrám svätej Eucharistie v ukrajinskom meste Ľvov patril do roku 1945 rískokatolíckemu dominikánskemu rádu, po ktorom mu zostal názov aj v súčasnosti. Patrí Ukrajinskej gréckokatolíckej cirkvi, pretože počet rímskych katolíkov po odsune Poliakov v roku 1945 prudko klesol. Chrám sa nachádza v starom meste na Múzejnej ulici.[1]

História[upraviť | upraviť zdroj]

Dominikáni prišli do Ľvova už v 13. storočí a mesto sa stalo ich sídlom. Pred dnešným chrámom tu stálo viacero chrámov latinského rítu. Terajší kostol bol postavený v barokovom architektonickom štýle v rokoch 17491764. Bol zasvätený Božiemu Telu a až do konca druhej svetovej vojny spravovaný dominikánmi ako rímskokatolícky kostol. Kostol i kláštor prežili aj náboženské reformy Jozefa II. a hlavne jeho rušenie katolíckych žobravých rádov. Mesto totiž vtedy po tzv. troch deleniach Poľska patrilo až do roku 1918 Rakúsku. V roku 1865 bola pristavená aj impozantná neobaroková zvonica. V rokoch 19051914 prebehli rozsiahle rekonštrukcie. Po roku 1945 ho komunistická moc rímskym katolíkom zobrala a stalo sa z neho múzeum dejín náboženstva a ateizmu. V roku 1990 bol chrám odovzdaný Ukrajinskej gréckokatolíckej cirkvi ako Chrám svätej Eucharistie. Po roku 1945 a odsune Poliakov z mesta bol prenesený z kostola do gdanského Kostola svätého Mikuláša zázračný obraz Víťaznej Panny Márie.

Súčasnosť[upraviť | upraviť zdroj]

Terajší gréckokatolícky chrám s podobou západnej architektúry nám pripomína rískokatolícky Chrám Karlskiche vo Viedni. Pravidelne sa v ňom konajú obrady Ukrajinskej gréckokatolíckej cirkvi. Priľahlá zvonica a budovy kláštora stále slúžia ako múzeum.

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Dominikánsky Kostol: popis [online]. [Cit. 2020-10-13]. Dostupné online.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]