Donald Herold Peterson

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
(Presmerované z Donald H. Peterson)
Donald Herold Peterson
Astronaut NASA
Donald Herold Peterson
Št. príslušnosťUSA
Stavzosnulý
Narodenie22. október 1933
Winona, Mississippi, USA
Úmrtie27. máj 2018 (84 rokov)
Predchádzajúce zamestnanieinžinier
Hodnosťplukovník USAF
Čas vo vesmíre5 dní 23 minút
Kozmonaut od1967 resp. 1969
MisieSTS-6
Znaky misií

Donald Herold Peterson (* 22. október 1933, Winona, Mississippi, USA – † 27. máj 2018) bol americký kozmonaut z programu MOL a letov s raketoplánmi.

Život[upraviť | upraviť zdroj]

Mladosť a výcvik[upraviť | upraviť zdroj]

Po základnej a strednej škole sa rozhodol pre armádu. Vyštudoval Vojenskú akadémiu Spojených štátov vo West Pointe a potom technologický inštitút vojenského letectva (USAF Institute of Technology), odbor nukleárna fyzika. Tu získal titul inžiniera. Neskôr si vzdelanie doplnil na USAF Test Pilot School. Bol vybraný pre vojenský program MOL a neskôr (1969) už v hodnosti plukovníka amerického vojenského letectva preradený do tímu kozmonautov s cieľom letov na raketoplánoch. Používal prezývku Don. Je ženatý a má tri deti.

Lety do vesmíru[upraviť | upraviť zdroj]

V apríli 1983 sa stal 117. kozmonautom Zeme, keď raketoplán Challenger s Donom na palube odštartoval z Kennedyho vesmírneho strediska na myse Canaveral na päťdennú misiu STS-6. V štvorčlennej posádke s ním boli: Paul Weitz, Karol Bobko a Franklin Musgrave. Počas letu vypustili družicu TDRS. Pristáli na základni Edwards Air Force Base v Kalifornii.

Po lete[upraviť | upraviť zdroj]

Vo svojich šesťdesiatich rokoch sa stal prezidentom spoločnosti Aerospace Operations Consultants, Inc., Seabrook, v Texase a bol ním do roku 1999. V roku 2001 sa zapojil do spoločenského programu Kennedyho vesmírneho strediska na Floride nazvaného „Dine with an Astronaut“ (Navečerajte sa s astronautom).[1]

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Tomáš Přibyl. KOSMOS - NEWS č. 25 - Večeře s kosmonautem [online]. [Cit. 2008-03-07]. Dostupné online. Archivované 2008-02-14 z originálu. (po česky)

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroje[upraviť | upraviť zdroj]