Doprava v Dubline

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Tento článok sa zaoberá dopravou v dublinskej aglomerácii Greater Dublin Area v Írsku.

Verejná doprava[upraviť | upraviť zdroj]

V dublinskej aglomerácii sú rôzne druhy dopravy, ktoré prevádzkujú rôzni dopravní operátori, väčšinu z nich vlastní štát alebo takmer štátne spoločnosti. Na verejnú dopravu v Dubline dohliada Dublinský úrad dopravy. Doprava v poslednom čase podstúpila veľkú expanziu a Írska vláda sa chystá investovať veľké peniaze do plánu Doprava 21.

Ako daň za ekonomickú expanziu, dopravný systém zápasí s tým, aby vedelo pokryť dopyt a nezrovnávalo sa priaznivo s dopravou v iných veľkých európskych mestách. Systém trpí neefektívnym plánovaním a pomalým začleňovaním nových služieb a systémov.

Dublinský dopravný systém používa elektrifikované prímestské vlaky, dieselové hromadné vlaky, električky a rozsiahlu sieť autobusov na to, aby prevádzkoval dopravné služby pre obyvateľov dublinskej aglomerácie.

Keďže verejnú dopravu v Dubline riadia rôzne spoločnosti, veľmi ťažko sa uskutočňujú spojenia medzi dopravným systémom. Ako výsledok tohto sa mnohé prímestské cesty ťažko alebo vôbec nestretávajú, často nútia ľudí cestovať dlho mimo ich smeru autobusovými linkami. Čoskoro by mal byť vytvorený dublinský dopravný úrad, aby spravil dopravu v Dubline viac súdržnou a lepšie riadenou.

Železnice[upraviť | upraviť zdroj]

DART[upraviť | upraviť zdroj]

Bližšie informácie v hlavnom článku: Dublin Area Rapid Transit

Vnútromestská železničná rýchlodráha v Dubline.

Dublinské električky[upraviť | upraviť zdroj]

Dublinský systém električiek bol električkový systém používaný od roku 1865 až do jeho uzavretia v roku 1959.

Luas[upraviť | upraviť zdroj]
električka Luas

Luas je dvojkoľajná sieť ľahkej železnice otvorená v roku 2004, ktorá si rýchlo získala popularitu v miestach, kde funguje. Každý deň použije Luas približne 80 000 ľudí.

V roku 2006 existovali dve nespojené cestné ľahké železnice, a to:

9. decembra 2009 bola dokončená odbočná trať z červenej linky medzi zastávkami Busarás a Connolly, po ktorej súpravy pokračujú od Busarásu k Point Depot v dynamicky sa rozvíjajúcej časti mesta zvanej Docklands. Na tejto vetve sú štyri zastávky.

Je naplánované prepojenie oboch línií v smere St. Stephen's Green - Dawson Street - College Green - Westmoreland Street - O'Connell Street - Cathal Brugha Street - Marlborough Street - Hawkins Street - College Green. V súčasnosti je najkratšie spojenie medzi konečnou zastávkou Zelenej linky na St. Stephen's Green a zastávkou Abbey Street na Červenej linke, cca 15 minút pešo cez O'Connell Bridge, Westmoreland Street a Grafton Street.

Cesty[upraviť | upraviť zdroj]

Diaľnice[upraviť | upraviť zdroj]

Dublin z troch strán obchádza diaľnica M50, pričom severná vetva (medzi exitmi č. 3 až 6) sa nazýva Northern Cross Route, západná vetva (medzi exitmi č. 6 až 12) Western Parkway a južná vetva (medzi exitmi č. 12 až 17) Southern Cross Route. Na severe sa exitom č. 3 napája na diaľnice M1 a na juhu exitom č. 17 na diaľnicu M11. Diaľnica M11 vedie z oblasti Ballybracku smerom na juh, je pokračovaním cesty I. triedy N11, zo západu obchádza mesto Bray a končí za hranicou grófstva Dublin v grófstve Wicklow, kde pokračuje ako cesta N11. Ďalšou diaľnicou, ktorá prechádza územím Greater Dublin Area je diaľnica M1, ktorá začína v mestskej štvrti North Wall (exit č. 1) a pokračuje na sever cez Port Tunnel, ktorý na povrch vyúsťuje medzi mestskými štvrťami Whitehall a Santry. Následne križuje diaľnicu M50 (exit č. 3), z východu obchádza dublinské letisko i mesto Swords a pokračuje na sever do Belfastu. Poslednou, v súčasnosti dobudovanou diaľnicou v oblasti, je diaľnica M4, ktorá začína exitom č. 5 pri meste Lucan západne od centra Dublinu, prekračuje hranicu s grófstvom Kildare a pokračuje na západ, kde končí pri meste Kinnegad. Jej pokračovaním je cesta I. triedy č. N4.

Vodná doprava[upraviť | upraviť zdroj]

Kanály[upraviť | upraviť zdroj]

Grand Canal

Prístav[upraviť | upraviť zdroj]

Dublin má dva veľké prístavy, oba sú kombinované na osobnú aj nákladnú prepravu do a z Spojeného kráľovstva.

Letecká doprava[upraviť | upraviť zdroj]

Na domácu aj medzinárodnú prepravu v Dubline slúži Medzinárodné letisko Dublin, ktoré sa nachádza 10 kilometrov severne od centra Dublinu vo štvrti Collinstown a dá sa tam prísť autom aj autobusom. Je najväčšie letisko v celom Írsku, v roku 2006 ním prešlo 21 miliónov pasažierov, čím sa stalo 16. najväčším letiskom v Európe s letmi na iné letiská v Írsku, v Európe, Severnej Amerike v Afrike a na Stredný Východ. Cesta z Londýna na Dublinské letisko je najväčšia letecká trasa v celej Európskej únii.

Pozri aj[upraviť | upraviť zdroj]