Duglaska tisolistá

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
(Presmerované z Douglaska tisolistá)
Douglaska tisolistá
Areál
Pseudotsuga menziesii
Pseudotsuga menziesii

Duglaska tisolistá (lat. Pseudotsuga menziesii) je vždyzelený ihličnan z čeľade borovicovité (Pinaceae), podčeľaď jedľovaté (Abietoideae).

Vytvára dva poddruhy:

  • Pseudotsuga menziesii glauca
  • Pseudotsuga menziesii menziesii

Rozšírenie[upraviť | upraviť zdroj]

Poddruh Pseudotsuga menziesii menziesii pochádza z pobrežných oblastí západnej časti Severnej Ameriky, s výskytom od centrálnych a západných oblastí Britskej Kolumbie v Kanade až po centrálnu časť Kalifornie v Spojených štátoch. V amerických štátoch Oregon a Washington sa duglasky tisolisté nachádzajú na území tiahnucom sa od svahov Kaskádových vrchov po pobrežie Tichého oceánu. V Kalifornii sa dajú nájsť v pohorí Klamath a horskom pásme Pacific Coast Range až po juh pohoria Santa Cruz a od pohoria Sierra Nevada až po údolie Yosemite Valley. Dá sa nájsť pri horských svahoch od hladiny mora až po nadmorskú výšku 1 800 metrov v pohorí Sierra Nevada. Hlbšie vo vnútrozemí sa vyskytuje jej blízky príbuzný poddruh Pseudotsuga menziesii glauca.

V Európe sa vyskytuje v mnohých krajinách ako introdukovaný a naturalizovaný druh, kvôli hospodárskemu využitiu dreva.[1]

Opis[upraviť | upraviť zdroj]

Duglaska tisolistá je vysoký strom, druhý najvyšší ihličnan po sekvoji vždyzelenej. Dosahuje výšky 60 až 75 metrov a jej kmeň má 1,5 až 2 metre v priemere. Najvyššia duglaska tisolistá je vysoká 100,3 metra a nachádza sa v okrese Coos County v Oregone. Duglaska s najhrubším kmeňom - až 4,85 metra v priemere sa nachádza v údolí Queets River v parku Olympic National Park vo Washingtone. Duglaska tisolistá sa bežne dožíva viac ako 500 a zriedkavo aj vyše 1 000 rokov.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Flora Europaea Search Results [online]. rbg-web2.rbge.org.uk, [cit. 2019-10-15]. Dostupné online.