Draco Malfoy

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Draco Malfoy

Tom Felton, predstaviteľ Draca Malfoya
Základné informácie
SériaHarry Potter
AutorJoanne Rowlingová
HerecTom Felton
Slovenský dabingMatúš Volný (filmy 1-2)
Michal Domonkoš (filmy 3-8)
Prvý výskytHarry Potter a Kameň mudrcov
Posledný výskytHarry Potter a Prekliate dieťa (kniha)
O postave
Celé menoDraco Lucius Malfoy
Dátum narodenia5. jún 1980
Pohlaviemuž
Druh bytostiČarodejník
RodinaNarcissa Malfoyová (mama)
Lucius Malfoy (otec)
Bellatrix Lestrangeová (teta)
Abraxas Malfoy (starý otec)
Manžel(ka)Astória Greengrassová
PotomkoviaScorpius Hyperion Malfoy
Národnosťbritská
Fakulta Slizolin

Draco Malfoy je literárna postava 7-dielnej ságy o mladom čarodejníkovi Harrym Potterovi. Draco je študent Rokfortskej strednej školy čarodejníckej nepriateľ Harryho.

Pochádza zo starobylej čarodejníckej rodiny v duchu fakulty Slizolin. Jeho rodičia sú Lucius Malfoy a Narcissa Malfoyová Blacková. Nemá súrodencov. Na škole sa zoznámil s Vincentom Crabbom a Gregorym Goylom, ktorí sú niečo ako jeho kumpáni. Po výrovi (jeho sove) mu rodičia posielali plné krabice sladkostí. Je rozmaznaný a namyslený, pyšný na svoj čistokrvný čarodejnícky pôvod. Pohŕda čarodejníkmi narodenými v nečarodejníckych (muklovských) rodinách, medzi ktorých patrí aj Harryho kamarátka Hermiona. Harryho kamarátovi Ronovi sa zase posmieva najmä za to, že pochádza z chudobnej rodiny. Draca to tiahne k temnej mágii. Nenávidí nielen Harryho a jeho kamarátov, ale aj Harryho obľúbených učiteľov, najmä Hagrida.

Výskyt v knihách[upraviť | upraviť zdroj]

  • Harry Potter a Kameň mudrcov – U madam Malkinovej sa prvýkrát stretol s Harrym. Potom sa stretli vo vlaku, kde mu navrhol, aby sa stal jeho priateľom a pridal sa do Slizolinu. Počas hodiny lietania zobral Harryho spolužiakovi Nevillovi čarovnú pomôcku Nezabudal, vzlietol s ním a potom ho pustil na zem s ním, no Harry Nezabudal chytil. Profesorke nažaloval, že trojka nelegálne chová draka, Hagridovho Norberta. Podlizoval sa prof. Snapeovi, bol úspešný na jeho hodinách - elixíry.
  • Harry Potter a Tajomná komnata – Napäté stretnutie v kníhkupectve medzi Weasleyovcami. Po útokoch ho Harrym mylne podozrieval, že je slizolinov potomok. Jeho rodina prišla o domáceho škriatka Dobbyho.
  • Harry Potter a Väzeň z Azkabanu – Vysmieva sa Harymu, že sa bojí dementorov. Na novom predmete Starostlivosti o zázračné tvory ho poškriabe hyppogrif Hrdozobec a žaluje otcovi, Hrdozobec musí zomrieť. Keď sa prišiel pozrieť, ako ho zabijú, mu Hermiona uštedrí pekné zaucho.
  • Harry Potter a Ohnivá čaša – Na svetovom pohári v Metlobale sa pozerá, ako jeho otec a spol. odstrašujú fanúšikov. Draco uvažuje o prestupe na inú čarodejnícku školu Durmstrang. Na vianočný ples išiel v sprievode slizolinčanky Pansy Parkinsovej. Ako obvykle sa vysmieva Harrymu, no teraz to má neblahé následky. Prof. Moody ho premenil na bielu fretku, odkiaľ pochádza Ronova prezývka "úžasná lietajúca fretka". Vždy keď sa profesor objaví, tak sa strhne. Je nešťastný z toho, že Harry nezomiera ani v jednej turnajovej úlohe.
  • Harry Potter a Fénixov rád – Spolu s Pansy sa stávajú prefektami fakulty Slizolin, neskôr členom Inkvizičnej čaty pod velením prof. Umbridgeovej. Po vydaní článku v čarodejníckom časopise Sršeň sa utiahne do úzadia spolu s Crabbom, Goylom a Nottom, ktorých otcov Harry obvinil zo smrťožrútstva.
  • Harry Potter a Polovičný princ – Harry Draca podozrieva po stretnutí u madam Malkinovej, že nahradil svojho otca ako Smrťožrút. V Zašitej uličke u Borgina & Burkesa sa pýta ako opraviť niečo a takú istú časť si tam kupuje. Na Rokforte sa pokúša zabiť prof. Dumbledora, no nedarí sa mu to, a tak riskuje. Prvý pokus bol prekliatý náhrdelník, ktorý však dostala Katie Bellová, druhý bola otrávená fľaška Cherry, ktorá skoro zabila Rona. So svojimi problémami sa chodil vyplakávať k Umrnčanej Myrte, no napokon sa mu oprava tajomného predmetu - Miznúcej skrinky v Núdzovej miestnosti - podarila. Do Rokfortu sa tak jeho pričinením dostali Smrťožrúti (druhá skrinka bola umiestnená u Borgina & Burkesa). Na Astronomickej veži vyčaroval temné znamenie a tak nalákal prof. Dumbledora do pasce. Nedokázal ho však zabiť a tak to za neho spravil Severus Snape, lebo dal jeho matke Neporušiteľnú prísahu. V skutočnosti keď Dumbledore povedal “Severus prosím”, presviedčal Snapa, aby ho zabil, neprosil o zľutovanie, všetko mal naplánované a pre dobro nasledujúcich udalostí. Malfoy následne utiekol spolu so smrťožrútmi.
  • Harry Potter a Dary smrti – Sídlo Malfoyovcov sa stáva centrom Smrťožrútov, Draco je svedkom vraždy Charity Burbageovej, profesorky Života a zvykov muklov. Keď Harryho a jeho priateľov chytí skupinka Voldemortových prívržencov a odvedie ho do sídla Malfoyovcov, Draco sa zdráha Harryho identifikovať. Draco sa v poslednom boji na Rokforte snaží zajať Harryho, no Harry mu nakoniec zachráni život. Ešte pred pádom Voldemorta sa Draco spolu s rodičmi dáva na neutrálnu stranu. Za ženu si berie Astoriu a majú syna, Scorpiusa Hyperiona Malfoy.