Dumbledorova armáda

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Dumbledorovú armádu (DA, znamená aj Dobrovolná asociácia) bol fiktívny študentský spolok z knihy Harry Potter a Fénixov rád. Založil ho Harry Potter, ale nápad pochádzal od Hermiony Grangerovej. Tá vymyslela aj názov. Dumbledore bol riaditeľ Rokfortskej strednej školy čarodejníckej, ktorú členovia DA navštevovali. O založení tohto spolku sa však dozvedel až v deň jeho zániku.

Vznik spolku[upraviť | upraviť zdroj]

Pracovníčka ministerstva a ich nová (už v poradí piata) učiteľka obrany proti čiernej mágií Dolores J. Umbridgeová odmietla učiť praktickú obranu. Pri výuke chcela postupovať iba podľa teoretických osnov v učebnici povolenej Ministerstvom mágie. Tak sa niektorí študenti dohodli, že sa budú učiť sami, konkrétnejšie od Harryho. Harryho si vybrali aj vzhľadom na jeho predchádzajúce skúsenosti, napríklad v boji s baziliskom, odvracaní dementorov, súbojom s Voldemortom a pod. Harry spočiatku odmietal byť ich učiteľom, lebo svoje prežitie v nebezpečných situáciách považoval za kombináciu šťastia a pomoci ľudí okolo neho. Nepokon sa všaknechal presvedčiť. Učil ich vyčarovať Patronusa, omračovanie súpera, alebo ako odzbrojiť čarodejníka od prútika.

Zánik spolku[upraviť | upraviť zdroj]

Umbridgeová vedela, že podobný spolok vznikne, a zakázala ho. Študenti sa preto stretávali potajme. Schádzali sa v tajnej núdzovej miestnosti, na ktorú ich upozornil škriatok Dobby. Kvôli zrade jedného z členov ju však prof. Umbridgeová za pomoci Inkvizíčnej čaty (Slizolinčania) vypátrala. Dumbledore vzal vinu za vznik tohto spolku na seba, hoci v skutočnosti o ňom nevedel. Následne bol nútený dočasne opustiť Rokfort. Umbridgeová sa potom stala riaditeľkou školy.

Členovia DA[upraviť | upraviť zdroj]