Eden Project

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
The Eden Project
The Eden Project (vo vnútri tropického ekosystému
Panoramatický pohľad na The Eden Project

Eden Project je veľký environmentálny komplex v Cornwalli v Spojenom kráľovstve. Projekt sa nachádza 2 km od mesta St Blazey a 5 km od väčšieho mesta St Austell.

Charakteristika komplexu[upraviť | upraviť zdroj]

The Eden Project, vitrína pre globálnu biologickú rozmanitosť, je jeden z najinovatívnejších a vysoko profilových Miléniových projektov. Je to najväčší rastlinný kryt na svete postavený najľahším a najekonomickejším možným spôsobom. Jeho rozvoj reprezentuje znateľné zlepšenie životného prostredia miesta kde je postavené, jamy kde sa ťažila hlina na porcelán a ostatného okolia.

Projekt bol postavený v dvoch fázach:

  • Fáza 1 – návštevnícke centrum – je postavený na vrchole 15 hektárového pozemku, poskytujúci dramatický výhľad dolu do bývalej ťažobnej jamy. Slúži ako „vstup do raja“, sú tu predajne vstupeniek, obchody, toalety a vzdelávacie galérie.
  • Fáza 2 je spojená s biomasami, sekvencia veľkých priesvitných dómov, ktoré tvoria tropickú vlhkosť a teplé teplotné oblasti a budovu, ktorá ich spája.

Nicholas Grimshaw & Partners Ltd boli prizvaní aby navrhli schému v roku 1996 na základe výhry za medzinárodný terminál na stanici Waterloo. Prototyp pre biomasu bol inšpirovaný kľukatým a asymetrickým tvarom budovy Waterloo station. Nakoniec bol zmenený počas detailného plánovania kvôli nerovnému povrchu jamy pretože sa tam nedal vhodne umiestniť plánovaný tvar oblúku a širokej konštrukcie. Upravený tvar sa rozvinul ako spolupráca sérií úprav v pracovnom trojdimenzionálnom počítačovom modeli medzi architektmi, inžiniermi a dodávateľmi. Teraz hotový, reprezentuje perfektné naplnenie podľa vízie Buckminster Fuller maximálneho uzavretého priestoru na minimálnej ploche. Biomasa, ako je postavená, je tvorená sekvenciou 8 spojených geodézických dómov zberajúcich asi 2,2 hektárov plochy. Tieto Bucky balls (pomenované podľa Fullera) majú veľkosť od 18 m do 65 m v polomere podľa rastlinstva aké je v nich. Forma sa prispôsobuje funkcii, podľa vyjadrenia klienta, na pritiahnutie celosvetovej pozornosti ľudstva na závislosť na rastlinstve.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

  • Spolupracuj na Commons Commons ponúka multimediálne súbory na tému Eden Project

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]