Eduard Šutek

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Eduard Šutek
architekt
Narodenie25. júl 1946 (77 rokov)
Žilina, Slovensko

Eduard Šutek (* 25. júl 1946, Žilina, Slovensko) je slovenským architektom, pôsobiacim v oblasti návrhu obytných a občianských budov, interiéru a urbanizmu.

Život[upraviť | upraviť zdroj]

Narodil sa 25. júla 1946 v Žiline. V šestnástich rokoch nastúpil na strednú stavebnú priemyslovú školu v Žiline (1961-1965). Počas štúdia navštevoval základnú výtvarnú školu (1960-1965). Po absolvovaní strednej školy nastúpil na Stavebnú fakultu (odbor architektúra) Slovenskej vysokej školy technickej v Bratislave (1965-1968). Druhý stupeň vysokoškolského štúdia absolvoval na Vysokej škole výtvarných umení u profesora Martina Kusého st., profesora Vilhana a Kuzmu (1968-1971).

Ako architekt začínal v projekčnej kancelárii u architekta Lýseka, kde pracoval do roku 1978. Nasledovala práca pre štátnu projekčnú kanceláriu. V rokoch 19841989 pracoval v ŠPTU u architektov: Skočeka, Titla, Končeka. V roku 1989 sa spolu s Petrom Bauerom, Martinom Kusým a Pavlom Paňákom osamostatnili a založili známy ateliér Architekti BKPŠ (Bauer-Kusý-Paňák-Šutek). Neskôr sa ateliér rozdelil na dva: Kusý-Paňák, Šutek.

Najvýznamnejšie diela[upraviť | upraviť zdroj]

  • Ústredie Sloveskej poisťovne, Dostojevského rad, Bratislava – Administratívna budova sa nachádza na nároží ulíc: Dostojevského rad a Landererova ulica. Objekt je dvojkrídlový. Časť priliehajúca k Dostojevskému radu je sedempodlažná, nárožie má valcový objem a je dvanástpodlažné, časť zo strany Olejárskej ulice je päťpodlažná. Na fasáde sú použité identické takmer štvorcové okná, kamenný obklad, zasklenné steny (najmä na nároží a v parteri) a farebne výraznejšie stĺpy s hlaicami v tvare zrezaného kužela. Taktiež sú použité predsadené stĺpy s prievlakmi ktoré sú formálnym pokračovaním fasády predsadeného objemu (zo strany Dostojevského radu, takýto prvok bol použitý i na novej budove SND a Astoria Palace).
  • Autosalón Porsche a administratívna budova, Vajnorská ulica, Bratislava – Prislúchajúca administratívna budova má pôdorysný tvar mnohouholníka s vloženým objemom komunikačného vertikálneho jadra. Hmotu tvoria dva objemy: valec (vertikálne komunikačné jadro) a vytiahnutý objem mnohouholníka (kancelárske priestory). Zo strany ulice je fasáda zasklenná s jednoduchým rastrom a pásovými oknami, z opačnej strany je to biela omietka so štvorcovými oknami – prevádzková časť budovy. Hmota valca je potiahnutá kovovým obkladom s horizontálnymi oknami presvetlujúcimi schodisko. Budova má sedem nadzemných podlaží. Jediným expresívnym prvkom je žltá stena pretínajúca objekt, z jednej strany rovná, z druhej strany šikmá. Prislúchajúci autosalón je drobná originálna jednopodlažná stavba pokračujúca v duchu a designe adninistratívnej budovy. Taktiež je tu stena (rám) prechádzajúca pozdĺž jednopriestorovou dispozíciou. Zo strany ulice je použitá celopresklenná fasáda, ktorej dynamický charakter zvýraznuje jej zošikmenie. Použité materialy sú: sklo a kov. Tieto dve stavby su súčasťou predajného a servisného autocentra nachádzajúceho sa na Vajnorskej ulici.
  • Cirkevné centrum a kostol sv. Vincenta de Paul, Tomašikova ulica, Bratislava – Ide o realizáciu víťazného návrhu z roku 1990. Areál tvoria: kostol, pastoračné centrum – fara, spoločenská sála, dom nádeje, hospic. Najvýraznejšou stavbou komplexu je samotný kostol. Pôdorys má tvar štvorca. Objem tvorí veža – zvonica umiestnená na nároží a priestor lode. Loď má zvažujúcu strechu smerom k veži, pričom riadiacími krivkami sú dva štvrťkruhy.
  • Astoria Palace, Hodžovo námestie, Bratislava – Súčasťou riešenia sú dva objekty (zo strany Staromestskej ulice a ulice Palisády) a podchod pod námestím. Je to komplex osempodlažnej a sedempodlažnej stavby. Fasáda má tektonický ráz, je obložená kameňom, použité sú veľké štvorcové okná.

Tvorba 20. storočia[upraviť | upraviť zdroj]

a mnohé ďalšie objekty obytného, občianského alebo polyfunkčného charakteru, rodinné domy, vily,... atď.

Tvorba 21. storočia[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]