Efialtes (mytológia)

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Efialtes alebo Efialtés (starogr. Ἐφιάλτης – Efialtes, latinsky Ephialtes) je v gréckej mytológii jeden z bratov obrovského vzrastu. Spolu s bratom Ótom sú známi ako Alóeovci.

Ich otcom bol buď Gigant Alóeus alebo boh morí Poseidón, do ktorého sa zamilovala Ifimedeia. Obaja chlapci rástli nevídaným spôsobom a vo svojich deviatich rokoch z nich boli obrovskí obri. Veštba chlapcom určila, že ich nemôže zabiť ani človek ani boh. Boli preto sebavedomí, vedomí si svojej sily i neohrozenosti.

Bratia prišli na myšlienku postaviť sa samotnému Olympu a pohrozili bohom, že ich pokoria. Navyše si zaumienili uniesť bohyne Héru a Artemis. Najprv však premohli boha vojny Area a boh bol potom uväznený až trinásť mesiacov, kým ho nevyslobodil boh Hermes.

Potom sa pokúsili zničiť Olymp, vrhali celé hory do mora, vŕšili jednu horu na druhú. Skazu však nedokončili. Podľa jednej verzie ich zabil svojím šípom boh Apollón, podľa druhej sa zjavila bohyňa Artemis v podobe bielej lane, bleskurýchlo prebehla medzi nimi, a keď po nej obaja hodili svoje oštepy, zasiahli a usmrtili jeden druhého.

Keďže boli vo svojom krátkom živote nerozlučne spojení, ich spoločný osud je podrobnejšie opísaný v článku Alóeovci, ako bola táto dvojica nazývaná.

Zdroje[upraviť | upraviť zdroj]