Efraim Zuroff

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Efraim Zuroff
izraelský historik a lovec nacistov
izraelský historik a lovec nacistov
Narodenie5. august 1948 (75 rokov)
New York, New York, USA
Odkazy
CommonsSpolupracuj na Commons Efraim Zuroff

Efraim Zuroff (* 5. august 1948, New York, USA)[1] je izraelský historik, riaditeľ kancelárie Strediska Simona Wiesenthala[2] pre nacistické vojnové zločiny, a prenasledovateľ ešte žijúcich a nepotrestaných nacistických vojnových zločincov z 2. svetovej vojny. Má prezývku „posledný lovec nacistov“.[3]

Efraim Zuroff je izraelský a americký občan židovského pôvodu, má 4 deti, žije v Efrate[1] v Izraeli a v USA. Študoval históriu na Yeshivskej univerzite a holokaust na Hebrejskej univerzite[1]. Počas 2. svetovej vojny mu nacisti zabili starú matku.

Zásluhy a práca[upraviť | upraviť zdroj]

Efraim Zuroff napomáhal pri chytení stoviek vojnových zločincov, ktorí sa desiatky rokov po vojne ukrývali v USA, vo Veľkej Británie, či v Kanade. Títo ľudia boli následne postavení pred súd a odsúdení.

V roku 2002 vyhlásil operáciu "Posledná šanca", ktorej cieľom je pochytať a potrestať posledných žijúcich nacistických vojnových zločincov z 2. svetovej vojny. Za informácie vedúce k dolapeniu takéhoto človeka ponúka značnú finančnú odmenu až 20-tisíc €. Na prvom mieste v jeho zozname je sadistický nacistický lekár Aribert Heim, prezývaný aj Doktor Smrť, a za informácie smerujúce k jeho dolapeniu ponúka až 315-tisíc €.

Sporná a diskutabilná je otázka v prípade Johna Demjamjuka, ktorý bol aj Zuroffovov zásluhou niekoľkokrát predvedený pred súd, pretože mnohí si myslia, že ide o tzv. Ivana Hrozného z Treblinky, dozorcu v koncentračnom tábore, ktorý brutálne zabíjal a mučil väzňov, pred vstupom do plynových komôr. Demjamjukovi však dodnes nebola dokázaná vina.

Mottá a myšlienky[upraviť | upraviť zdroj]

"Čas môže pomáhať zabudnúť, ale nemôže prepáčiť zabitie." "Čas vinu zabijakov nezmazáva, obete a ich rodiny si zaslúžia, aby vinníci boli potrestaní".[chýba zdroj]

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. a b c ROUND, Simon. Interview: Efraim Zuroff [online]. The Jewish Chronicle, February 4, 2010, [cit. 2014-05-10]. Dostupné online. Archivované 2016-05-07 z originálu.
  2. Simon Wiesenthal Center [online]. Operation: Last Chance, [cit. 2013-12-27]. Dostupné online.
  3. Filip Gańczak, "Modlę się, by oprawcy byli zdrowi". Łowca nazistów dla "Newsweeka", 28 listopada 2010[nefunkčný odkaz]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]