Enhanced Graphic Adapter

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
(Presmerované z Ega)
EGA grafika, program Arachne

EGA (Enhanced Graphic Adapter) je štandard grafickej karty, ktorý nahradil predchádzajúci štandard CGA. Sám bol po niekoľkých rokoch vytlačený štandardom VGA. Grafické karty EGA sa objavili v roku 1984, spoločne s novou radou počítačov IBM AT.

Každej z 16 farieb je možné priradiť jedinečné RGB kód farby pomocou palety mechanizmu v 640 × 350 vo vysokom rozlíšení na palete 64 farieb sú vyrovnané. RGB súprava sa skladá zo všetkých možných kombinácií dvoch bitov na pixel na červenú, zelenú a modrú. EGA zahŕňa aj plnú 16-farebnú verziu CGA 640 × 200 a 320 × 200 v grafických režimoch a iba CGA / RGB farby sú k dispozícii v týchto režimoch. Pôvodná CGA režimov sú tiež prítomné, aj keď EGA nie je 100% hardware kompatibilné s CGA. EGA môže riadiť jedine MDA a sledovať pomocou špeciálneho nastavenia prepínačov na doske.

EGA karty sa pripájali k PC pomocou ISA zbernice a boli k dispozícii v 8-bit verzia. Základné IBM EGA karta prišli s 64 kilo bytmi s video pamäte ,stačí zvládnuť čiernobiele - vysoké rozlíšenie grafiky , pri neskoršom rozšírení video pamäte na 256 KB mohli zobrazovať aj vo vysokom rozlíšení farebne.

Standard EGA sa stal zastaraný potom, čo spolu s novou radou IBM PS/2 bol v roku 1987 predstavený nový štandard VGA.