Eggenbergovci

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Znak Eggenbergovcov

Eggenbergovci boli rakúsky šľachtický rod. Pôvodne to boli kupci v Radkesburgu (dnešný Ehrenhausen), neskôr zbohatli a stali sa dôverníkmi cisára.

Prvým známym členom rodiny je Ulrich Eggenberger, ktorý bol od roku 1432 mestským sudcom v Grazi. V roku 1448 zomrel. Jeho majetok bol rozdelený medzi dvoch synov, Ján založil líniu Ehrenhausen a Baltazár hlavnú líniu v Grazi. Baltazár viedol výnosný obchod a Eggenbergovci sa stali jedným z najbohatších rodov v Grazi. Naopak, Ruprecht z Eggenbergu z druhej línie bol vo vojsku a preslávila ho úspešná výprava proti Turkom.

Najvýznamnejším Eggenbergom je Johann Ulrich von Eggenberg (1568 – 1634). V roku 1621 získal od cisára Prachatice, o rok neskôr zámok Český Krumlov, a Netolice, v roku 1623 kúpil hrad Zvíkov a zámok Orlík a v roku 1630 získal Vimperk. Po predčasnej smrti jeho syna Johanna Antona I. sa panstvo znova rozdelilo. Panstvo v Čechách dostal Johann Christian I. (1641 - 1710) a Rakúske panstvo Jan Seifried. Po smrti Johanna Christiana I. dostal české panstvá jeho brat. Syn Johanna Seyfrieda, Johann Anton II. zomrel v roku 1716 a o rok neskôr zomrel na zápal slepého čreva aj Johann Christian II., syn Johanna Antona. V roku 1774 po smrti Márie Eleonory z Eggenbergu rod zanikol a majetok prešiel hlavne do rúk Schwarzenbergovcov.

Literatúra[upraviť | upraviť zdroj]

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Eggenbergové na českej Wikipédii.