Electro

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Electro
Pôvod v štýlochHip-hop, Electronica, Disco, Funk, Synthpop, Electropop
Kultúrne pozadieskoré 80. roky – USA, Nemecko, Taliansko
Typické nástrojeSyntetizátor, Bicí automat, Vocoder, Sampler, Effect
Všeobecná popularitaveľká; revival v neskorých 90. rokoch
Odvodené štýlyMiami Bass, Electroclash, Freestyle
Podštýly
Electro-Hop, Techno Bass, Funktronica
Zmes štýlov
Ghettotech

Electro (iné názvy: electro-funk alebo electro-boogie) je žáner post-disco elektronickej hudby, ktorý je ovplyvnený použitím syntetizátorov TR-808 a funkom. Tento štýl zaznamenal rýchly rozvoj v 80. rokoch a do dnešných dní sa rozvetvil do ďalších hudobných smerov napr. Miami Bass, Electro Bass, Freestyle, Breakbeat a ďalších. Electro je charakterizované použitím viacmenej elektronických hudobných prístrojov typu vocoder a podobne.

Charakteristika[upraviť | upraviť zdroj]

Electro je žáner elektronickej hudby, ktorý je rozšírený po celom svete. Klasické Electro z 80. rokov minulého storočia tvoria bicie automaty a syntetizátory. To všetko môže byť doplnené spevom, rapom alebo robotickým hlasom známym ako vocoder. Medzi interpretmi tohoto žánru sa najviac obľúbili bicie automaty Roland TR-808 vďaka ich špecifickému zvuku (ich poznávacie znamenie je dunivý zvuk kopáku). Medzi hardvérovými vocodermi sú veľmi obľúbené modulátory značky Korg.

Čo sa týka tém, akými sa interpreti prezentovali, škála je pestrá. Obľúbenou témou bolo už od zrodu tohoto žánru science fiction, roboti a vesmír. Hip-hop do Electra vniesol aj vážnejšie témy, ale najčastejšie sa týkali tanca, zábavy a žien. Pre zmenu Kraftwerk sa napríklad od začiatku zaoberajú vedou a technikou z reálneho a súčasného pohľadu.

História[upraviť | upraviť zdroj]

Prvou známou skupinou, ktorá nesie na rozvoji tohoto žánru veľkú zásluhu, je Kraftwerk - skupinu založili absolventi hudobného konzervatória Florian Schneider a Ralf Hütter v roku 1971. Za jednu z prvých electro skladieb je považovaná „Trans Europe Express“ z roku 1977.

Z obdobia 1980 v USA sú za pionierov tohoto štýlu označovaní Jonzun Crew, Arthur Baker a Dave Storrs z New Yorku. Jonzun Crew sú autormi legendárnych skladieb "Pack Jam", "Space Is The Place" alebo "We Are The Jonzun Crew".

Arthur Baker s Afrikou Bambaatou aranžovali podklad a melódie z „Trans Europe Express“ a bubny z ďalšej skladby od Kraftwerk, "Numbers" do tvrdšieho zvuku TR808 automatu, prekladanými klasickými elektronickými kravskými zvoncami a údermi syntetizátoru Moog a v roku 1982 vznikla legendárna „Planet Rock“ a vznikol Electro-Funk v New Yorku.

V New Yorku v tejto dobe tiež našiel Dave Storrs, prezývaný „mimozemšťan“. Nahral spolu s raperom Ice-T skladby ako „Coldest Rap“, „Reckless“, „Tibetan Jam“ a „Speed“, a s Kid Frostom vydal 12 palcové vinyly „Terminator“, „Rough Cut“ a „Commando Rock“.

Známym bol aj Harold Faltermeyer s jeho hitom „Axel F“. V roku 1983 debutoval newyorský hudobník Hashim, čo je pseudonym speváka Jerryho Callista Jr, ktorý sa preslávil 12 palcovým vinylom „Soul (Al-Naafyish)“ od Cutting Records. Zmienku si ďalej zaslúžia Man-Parish so skladbou „Boogie Down Bronx“, „Hip-Hop Bee-Bop“ alebo Grandmaster Flash a Grandmaster Melle Mel. Potom sa na scéne v roku 1985 objavil Kurtis Mantronik a MC Tee, známy ako Mantronix, ktorý už sa pozvoľna oddeľuje od electra a robí tzv. Hardcore hip-hop.

Interpreti[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Electro na českej Wikipédii.