Elektronická tanečná hudba

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Elektronická tanečná hudba často skrátene ako EDM teda Electronic Dance Music je elektronická hudba, ktorá je vytváraná predovšetkým na použitie v nočných kluboch alebo v prostredí zameranom na tanečné zábavy. Hudba je z veľkej časti tvorená DJom.

Elektronická tanečná hudba je širokým súborom perkusívnych hudobných žánrov, ktorá do veľkej miery dedí elektronickú hudbu skupiny Kraftwerk a disko hudbu zo 70-tych rokov. Táto hudba bola pôvodne tvorená a popularizovaná prostredníctvom regionálnych scén nočných klubov 80-tych rokov. Začiatkom 90-tych rokov bola prítomnosť elektronickej tanečnej hudby v súčasnej kultúre preskúmavaná v publikovaných historických, kultúrnych a spoločenských vedách akademických štúdií. Táto hudba je tvorená predovšetkým syntetizátormi, bicími automatmi a sekvencermi a kladie dôraz na unikátny zvuk týchto nástrojov, aj keď sú napodobňované tradičné akustické nástroje.

Žánre[upraviť | upraviť zdroj]

Elektronická tanečná hudba je kategorizovaná hudobnými novinármi a fanúšikmi so stále sa rozvíjajúcim nadbytkom žánrov, štýlov a podštýlov. Ako u mnohých druhoch tanečnej hudby, pomáha určiť daný typ hudby rytmus BPM. Niektoré žánre ako techno, house, trance, electro, breakbeat, drum and bass sú primárne určené pre tancovanie. Iné žánre ako IDM, glitch alebo trip-hop sú viac experimentálne a sú spájané skôr s počúvaním ako s tancom.

Významní umelci, producenti a DJi[upraviť | upraviť zdroj]

Výbušný rast počítačovej techniky v hudobnom priemysle a následné zníženie nákladov na hudobné zariadenia v neskorých 90-tych rokoch ohromujúco zvýšilo množstvo umelcov a DJov v elektronickej hudbe. S príchodom systému nahrávania na pevný disk je možné, aby sa ktokoľvek stal hudobníkom, a teda aj nárast počtu tzv. „bedroom bands“, často pozostávajúcich z jednej osoby. Ale aj napriek tomu sa dnes nájdu pozoruhodní umelci. Ku vplyvným hudobníkom z oblasti industrialu, synthpopu a neskôr elektronických tanečných štýlov patria A-ha, Pet Shop Boys, Duran Duran, Depeche Mode, New Order, Cabaret Voltaire, Throbbing Gristle, The Human League, Killing Joke a Kraftwerk. Do oblasti EDM, happy hardcoru a gabber u patria Avicii, David Guetta, Swedish House Mafia, Marshmello, Calvin Harris, Skrillex, Alan Walker, Scott Brown, DJ Hixxy, Darren Styles, Mark Breeze. Do hardstylu patria umelci ako Headhunterz, Dark Oscillators, Showtek, Deepack. Priekopníci žánrov house, techno a drum and bass ako Juan Atkins, Derrick May, Goldie, A Guy Called Gerald, LTJ Bukem a Frankie Bones sú taktiež stále aktívni.

Komerčne úspešní umelci tvoriaci v žánri electronica ako Fatboy Slim, The Chemical Brothers, Groove Armada, Basement Jaxx, Daft Punk, The Crystal Method, Massive Attack, The Prodigy, Orbital, Propellerheads, Underworld a Moby, pokračujú vydávaním albumov a uskutočňujú živé koncerty (niekedy na štadiónoch). Niektorí úspešní hudobníci a dídžeji ako Paul van Dyk, Paul Oakenfold, ATB, John Digweed, Sasha, David Guetta, Armin van Buuren, Ferry Corsten,DJ Tiësto a Avicii dosiahli pravý superstar status a môžu si určiť za vystúpenie aj päť-číselné sumy a pravidelne vystupujú celé hodiny. Niektorí DJi majú celosvetové rádiá a internetové vysielania ako VONYC Sessions, show mixovaná Paul van Dykom a A State of Trance mixovaná Arminom van Buurenom.

Významné nahrávacie vydavateľstvá[upraviť | upraviť zdroj]

Do roku 1980 prakticky neexistovali žiadne vydavateľstvá, ktoré by výlučne podporovali elektronickú tanečnú hudbu. Zmena nastala, keď Larry Sherman zriadil house vydavateľstvo Trax Records, priekopník techna Juan Atkins vytvoril Metroplex Records a Ritchie Hawtin zriadil vplyvné Plus 8 vydavateľstvo. V Spojenom kráľovstve sa objavilo v roku 1990 Warp Records ako jeden z významných zdrojov domáceho počúvania experimentálnej hudby. Neskôr prišli vydavateľstvá ako Astralwerks, Ed Banger Records, Ninja Tune a vydavateľstvo Paula Oakenforda s názvom Perfecto.

Pozri aj[upraviť | upraviť zdroj]

Literatúra[upraviť | upraviť zdroj]

  • Hewitt, Michael. Hudobné náuka pre muzikantov pracujúcich s počítačom. 1. Ed. USA. Cengage vzdelávania, 2008. ISBN 978-1-59863-503-4