Ender’s Game

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
(Presmerované z Enderova hra)
Toto je článok o knihe. O filme pozri Enderova hra (film).
Ender's Game
Ender's Game

Autor Orson Scott Card
Pôvodný jazyk angličtina
Krajina vydania USA
Nakladateľstvo originálneho vydania Tor Books
Dátum 1. vydania originálu 1985
ISBN 1. vydania originálu ISBN 08-1255-070-6
Literárny žáner vedeckofantastický román
Chronológia
Nasledujúci diel Ender in Exile

Ender's Game (čes. Enderova hra) je vedeckofantastický román od spisovateľa Orsona Scotta Carda. Kniha bola prvýkrát publikovaná v roku 1985.

V roku 1985 získal román prestížne ocenenie Nebula za najlepší román.[1] a v roku 1986 taktiež renomovanú cenu Hugo za najlepší román[2] Ender's Game je prvá časť zo šesťdielnej série o Enderovi. Kniha bola vydaná v 27 jazykoch, ale nie v slovenčine. Český preklad má názov Enderova hra. Podľa knižného námetu vznikli dve komiksové série a je plánovaná videohra.[3]

Príbeh[upraviť | upraviť zdroj]

V budúcnosti zúri boj medzi ľudskou a mimozemskou rasou. Po viacerých inváziách na Zem sa ľudia pripravujú na ďalšiu. Pre tento účel cvičia nadané deti, ktoré budú môcť v budúcnosti veliť Medzinárodnej flotile. Jedným takýmto nadaným dieťaťom je aj šesťročný Andrew „Ender“ Wiggin. Od detstva sledovaný Ender sa dostane do vojenského výcvikového strediska, tzv. Bojovej školy. Tu sa pripravuje spolu s ostatnými a cvičia v bezváhovom stave pomocou taktickej hry. Ender je od začiatku jediná nádej na úspešný útok proti nepriateľom.

Príbeh je opisovaný treťou osobou. Autor sa venuje psychickým procesom malého, ale nadaného dieťaťa, ktoré je pod neustálym tlakom.

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. 1985 Nebula Awards [online]. www.nebulaawards.com, [cit. 2009-09-01]. Dostupné online. Archivované 2010-11-05 z originálu. (po anglicky)
  2. 1986 Hugo Awards [online]. [Cit. 2009-09-01]. Dostupné online. (po anglicky)
  3. Sci-fi novel "Ender's Game" to become video game [online]. 2008. Dostupné online. (po anglicky)