Eric Drexler

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Eric Drexler
americký vedec
americký vedec
Narodenie25. apríl 1955 (68 rokov)
Oakland, Kalifornia, USA
Odkazy
Webstránkae-drexler.com
CommonsSpolupracuj na Commons Eric Drexler

Eric K. Drexler (* 25. apríl 1955, Oakland, Kalifornia, USA) je americký vedec a predstaviteľ transhumanizmu.

Životopis[upraviť | upraviť zdroj]

Narodil sa v Oaklande v Kalifornii. Študoval na MIT. V roku 1974 vystúpil na First Princeton Conference of Space Colonization. Je spoluzakladateľom a vedúcim The Foresight Institute v Palo Alto v Kalifornii.

Tvorca konceptu nanotechnológie[upraviť | upraviť zdroj]

Eric Drexler je tvorcom konceptu nanotechnológie. Vytvoril koncept molekulárnych strojov, ktoré by mohli replikovať sami seba a z atómov rovnakej suroviny dotvoriť alebo opraviť každú štruktúru materiálneho sveta, či by už šlo o predmety alebo o živé bytosti.

Stroje tvorenia[upraviť | upraviť zdroj]

Drexler v knihe Engines of Creation. The Coming Era of Nanotechnology – Stroje tvorenia – Nastupujúca éra nanotechnológie, ktorú vydal v roku 1986 navrhol koncept nanotechnológie a nanostrojov. Drexler ako príklad strojov pracujúcich v molekulárnom meradle uvádza bunky živých organizmov. Drexler uvažuje o tvorbe univerzálnych assembelrov – replikátorov, ktoré budú schopné vytvárať a opravovať zložité molekulárne štruktúry. Tieto nanostroje budú podľa Drexlera programovateľné podobným spôsobom akým DNA programuje činnosť živých buniek, a budú schopné sa namnožiť a vytvoriť tak armádu komunikujúcich robotov pripravených vykonať užitočnú prácu – zostaviť z atómov kovov zliatiny presne definovaných, doteraz nevídaných vlastností, liečiť choroby, stavať domy, budovať kozmické stanice atď. Drexler upozorňuje, že kritici umelej inteligencie často tvrdia, že zrejme nemôžeme vytvoriť stroje rozumnejšie než sme my sami. Zabúdajú na to, že naši vzdialení nemí predkovia sa dokázali vyvinúť v jedincov vysokej inteligencie a vôbec pritom nemysleli. My o umelej inteligencii premýšľame a memy našich technológií sa vytvárajú omnoho rýchlejšie ako biologické gény.

Spoločenské súvislosti nanotechnológie[upraviť | upraviť zdroj]

Drexler tiež uvažuje o budúcich sociálnych prevratoch spôsobených nanotechnológiami. Kladie následovné otázky: Čo sa stane s globálnym poriadkom, keď assemblery a automatizované inžinierstvo obmedzia potrebu medzinárodného obchodu ? Ako ďaleko sa zmení spoločnosť, v ktorej budú ľudia žiť neobmedzenú dobu ? Čo budeme robiť, ak replikujúce sa assemblery budú môcť robiť takmer čokoľvek bez ľudskej prítomnosti? Čo urobíme, keď systémy umelej inteligencie budú myslieť rýchlejšie ako ľudia?

Dielo[upraviť | upraviť zdroj]

  • An Approach to the Development of General Capabilities for Molecular Manipulation (1981)
  • Engines of Creation. The Coming Era of Nanotechnology (1986)
  • Unbounding the Future. The Nanotechnology Revolution (1991)
  • Nanosystems. Molecular Machinery, Manufacturing, and Computation (1992).

Literatúra[upraviť | upraviť zdroj]

Eric K. Drexler: Engines of Creation. The Coming Era of Nanotechnology. Anchor Books, New York 1986

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]