Eric Idle

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Eric Idle
anglický komik a herec
člen skupiny Monty Python
Eric Idle
Narodenie29. marec 1943 (81 rokov)
South Shields, Spojené kráľovstvo
Odkazy
Webstránkaericidle.com
CommonsSpolupracuj na Commons Eric Idle

Eric Idle (* 29. marec 1943, South Shields, Spojené kráľovstvo) je anglický komik, herec, spisovateľ a spevák. Bol členom surreálnej komediálnej skupiny Monty Python, členom skupiny The Rutles, parodujúcej známu britskú kapelu The Beatles a autorom Brodwayského muzikálu Spamalot.

Životopis[upraviť | upraviť zdroj]

Narodil sa v meste South Shields. Jeho otec, Ernest Idle, slúžiaci počas 2. svetovej vojny v Royal Air Force, zomrel dva roky po jeho narodení. Jeho matka, Nora Baron, ktorá musela pracovať na plný úväzok, mala s výchovou malého Erica problémy, a tak ho ako 7-ročného dala do internátnej školy. Z nudy začal tvrdo študovať a dostal sa na University of Cambridge.

Idle navštevoval Pembroke College v Cambridge, kde študoval angličtinu. Bol pozvaný, aby sa pridal k miestnemu dramatickému krúžku. V rokoch 1963 - 1964 sa zoznámil so všetkými svojimi budúcimi kolegami v skupine Monty Python. Jeho vášeň k písaniu a hudbe ho priviedla do televízie - písal pre programy Dont Adjust the Report s Terrym Jonesom a Michaelom Palinom a pre The Frost Report už aj s Johnom Cleesom a Grahamom Chapmanom.

V roku 1969 sa spojil s ďalšími členmi Monty Python a spoločne vytvorili a účinkovali v skečovej komediálnej šou Monty Python’s Flying Circus.

Pozri aj[upraviť | upraviť zdroj]

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

  • Spolupracuj na Commons Commons ponúka multimediálne súbory na tému Eric Idle

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]