Ernest Chausson

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Ernest Chausson
francúzsky hudobný skladateľ
francúzsky hudobný skladateľ
Narodenie20. január 1855
Paríž, Francúzsko
Úmrtie10. jún 1899 (44 rokov)
Limay, Francúzsko
Odkazy
CommonsSpolupracuj na Commons Ernest Chausson

Ernest Chausson (* 20. január 1855, Paríž – † 10. jún 1899, Limay) bol popredný francúzsky hudobný skladateľ éry romantizmu.

Život a dielo[upraviť | upraviť zdroj]

Narodil sa v roku 1855 do bohatej rodiny. Jeho otec mu platil súkromného učiteľa. Najprv bol predurčený na právnickú dráhu, ale nakoniec práva opustil a začal súkromne študovať u skladateľa Césara Francka.

V jeho orchestrálnych dielach je cítiť veľký vplyv svojho učiteľa, Francka, ale aj iných veľkých skladateľov, napr. Richarda Wagnera, ktorého opery ovplyvnili niekoľko významných skladateľov svojej doby. Medzi Chaussonove najvýznamnejšie diela patrí aj jeho jediná opera Le Roi Arthus (1886 – 95), ktorá spracováva tému lásky na dvore kráľa Artuša. Jeho dielo obsahuje ťažké chromatické harmónie, ohromujúcu orchestráciu a aj veľkú individuálnu krásu. Dodnes nesmrteľné sú aj jeho diela pre orchester medzi ktoré patrí hlavne Poème de l'amour et de la mer z roku 1882. Nádhernú hudbu nájdeme aj v jeho symfónii a komornej hudbe.

Bol šťastne ženatý, mal päť detí a poznal sa s niekoľkými významnými osobnosťami svojej doby, napr. s Claudom Debussy, Henrim Duparcom, Gabrielom Fauréom alebo s Isaacom Albénizom. Jeho život však nemal dlhé trvanie.

Zomrel 10. júna roku 1899 po tragickej nehode na bicykli pričom na mieste zomrel.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]