Esperantská Wikipédia

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Esperanta Vikipedio
URLeo.wikipedia.org
KomerčnáNie
Typ stránkyinternetová encyklopédia
JazykEsperanto
RegistráciaMožná
Licencia obsahuCC-BY-SA
VlastníkWikimedia Foundation
Spustenienovember 2001
Náhľad stránky

Esperantská Wikipédia bola založená v novembri 2001 ako 11. jazyková verzia celosvetovej encyklopédie Wikipédie. Začala so 139 základnými heslami internetovej Kalblandskej encyklopédie (Enciklopedio Kalblanda). Po dohode s jej autorom ich do Wikipédie vložil americký esperantista Chuck Smith, ktorý potom podnikol cestu po Európe s cieľom spopularizovať Wikipédiu medzi používateľmi esperanta v rôznych krajinách.

V januári 2012 obsahovala vyše 158 000 článkov, mala 19 správcov, vyše 60 000 registrovaných užívateľov, z ktorých bolo vyše 490 aktívnych. V júli 2023 mala 340 tisíc článkov a takmer 400 aktívnych užívateľov (registrovaných 212 tisíc). V počte článkov bola 36. najväčšia Wikipédia. Esperantská Wikipédia je tiež najväčšou encyklopédiou písanou v umelom jazyku.[1]

Encyklopédie v Esperante[upraviť | upraviť zdroj]

Esperantská Wikipédia voľne nadväzuje na tradíciu Encyklopédie Esperanta (Enciklopedio de Esperanto), ktorá vyšla v papierovej podobe v roku 1934 v Budapešti. Všetky články, zachytávajúce stav esperantskej komunity po niekoľko desaťročí jej vývoja, boli vďaka českému esperantistovi Miroslavi Malovcovi, vložené do esperantskej Wikipédie.

Pri príležitosti desiateho výročia vzniku esperantskej Wikipédie bolo v septembri 2011 v Múzeu esperanta vo Svitavách usporiadané medzinárodné stretnutie redaktorov pod názvom Esperantská Wikimánia.

Vzťah k českej Wikipédii[upraviť | upraviť zdroj]

Vznik esperantskej Wikipédie je významný aj pre neskoršie vzniknutú českú a Slovenskú Wikipédiu: Prvý preklad hlavnej stránky Wikipédie do češtiny vytvoril esperantista Miroslav Malovec na priamy popud zakladateľa esperantskej Wikipédie, Chucka Smitha. Pracoval vtedy s prekladovým súborom esperantskej Wikipédie.

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Istý čas bola najväčšou encyklopédiou v umelom jazyku Wikipédia v jazyku volapük, tá je však tvorená hlavne strojovo vygenerovanými článkami so štatistickými informáciami prevažne geografického charakteru.

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Esperantská Wikipedie na českej Wikipédii.