Etna Valley

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Etna Valley je technologický park, ktorý sa nachádza pri meste Catania. Prezýva sa Európskym Silicon Valley.

Poloha[upraviť | upraviť zdroj]

Etna Valley sa rozprestiera pri meste Catania na východnom pobreží Sicílie v Taliansku.

História[upraviť | upraviť zdroj]

Vznik priemyselného parku sa datuje od konca 90-tich rokov, keď sa tu usadili niektoré veľké nadnárodné spoločnosti v oblasti elektroniky a polovodičov. Základ parku sa datuje do roku 1997, kedy sa starosta Catanie Enzo Bianco rozhodol podporiť iniciatívu taliansko-francúzskej nadnárodnej spoločnosti ST Microelectronics, vyrábajúcej moderné mikroprocesory. V spolupráci s Univerzity of Catania a CNR sa rozhodli uskutočniť výskum s použitím mladých absolventov univerzity. Okolo týchto spoločností neskôr vyrástlo viac ako tisíc malých firiem, ktoré vyrábajú polotovary. Park zamestnáva okolo 5 000 mladých ľudí spomedzi absolventov a vysokoškolákov.

V roku 2000 postihla Etna Valley globálna ekonomická kríza, čo malo za následok zníženie výkonnosti a počtu zamestnancov.

Súčasnosť[upraviť | upraviť zdroj]

V poslednom období (2013) prejavili záujem investovať v parku aj firmy z odvetví biotechnológie, napr. švajčiarska firma Berna Biotech. Investori v Catanii sa spoliehajú na silnú spoluprácu medzi priemyslom, akademickou obcou a vládou. Univerzita v Catanii v posledných rokoch začala s výskumným programom na podporu priemyslu s ohľadom na nové požiadavky trhu. Mladí ľudia v tejto súvislosti majú možnosť robiť výskum u spoločností a nadnárodných agentúr, ako je CNR a ENEA. Viaceré prosperujúce firmy sa rozhodli pokračovať v investíciách do svojho podnikania. Napr. farmaceutická spoločnosť Wyeth Lederle, či firma Yomo, ktorá chce vytvoriť zariadenie pre lyofilizáciu potravinárskych výrobkov.

Podniky[upraviť | upraviť zdroj]

Historický základ Etna Valley tvoria spoločnosti Cities On Line, Free commerce a Telecor. Spoločnosť Cities On Line je priekopníkom elektronického obchodu v Taliansku. Spoločnosť Telecor v zavedení prvého talianskeho televízneho vysielania a internetových služieb.

K ďalším významným podnikom pôsobiacich v parku patria:

Osobnosti[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]