Eurázijská ekonomická únia

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Eurázijská ekonomická únia
Mapa
rus. Евразийский экономический союз
biel. Еўразійскі эканамічны саюз
Šablóna:Kaz
armén. Եվրասիական տնտեսական միություն
kir. Евразиялык экономикалык биримдик
Základné informácie
Vznik29. máj 2014
TypEkonomiká únia
ÚstredieMoskva, Rusko
Ďalšie informácie
ČlenstvoRusko Rusko
Bielorusko Bielorusko
Kazachstan Kazachstan
Arménsko Arménsko
Kirgizsko Kirgizsko
PredsedaTigran Sargsyan

Eurázijská ekonomická únia (skrátené EEU; iné názvy: eurázijský hospodársky zväz, eurázijská hospodárska únia) je ekonomická únia, ktorá v súčasnosti združuje Bielorusko, Rusko, Kazachstan a Arménsko. V priebehu roku 2015 (v máji) sa plným členom stane aj ďalšia stredoázijská republika - Kirgizsko.

Dohoda o vzniku únie bola podpísaná dňa 29. mája 2014 v kazašskej Astane prezidentmi troch štátov – Ruska, Bieloruska a Kazachstanu, pričom do konca roka 2014 k dohode pristúpili aj Arménsko a Kirgizsko. Dohoda formálne nadobudla platnosť 1. januára 2015. Dohoda o vstupe Arménska nadobudla platnosť o deň neskôr, teda 2. januára 2015 a dohoda o vstupe Kirgizska nadobudne platnosť v máji 2015.

Prvýkrát predniesol ideu vytvorenia regionálneho obchodného bloku kazašský prezident Nursultan Nazarbajev v roku 1994 v reči na Moskovskej štátnej univerzite M. V. Lomonosova. V postsovietskom regióne došlo po rozpade ZSSR k podpisu rôznych zmlúv, ktoré viedli k spolupráci v colnej či vojenskej oblasti a postupne aj k ustanoveniu hlbšej hospodárskej spolupráce, ktorá vyvrcholila práve v založení Eurázijskej ekonomickej únie. Spolupráca na politickej úrovni je zatiaľ minimálna, čo dokazuje aj skutočnosť, že práve kazašský prezident trval na tom, aby súčasťou názvu zväzu bolo prídavné meno ekonomický.

O vstupe do uvažujú aj niektoré ďalšie postsovietske republiky ako Tadžikistan či Uzbekistan. Únia má záujem o spoluprácu aj s ďalšími krajinami, ako napríklad Vietnam či Azerbajdžan.

Názvy[upraviť | upraviť zdroj]

  • rus. Евразийский Экономический Союз
  • biel. Еўразійскі эканамічны саюз
  • kaz. Еуразиялық Экономикалық Одақ
  • armén. Եվրասիական տնտեսական միություն
  • kir. Евразиялык экономикалык биримдик

Pozri aj[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]