Európske politické spoločenstvo

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Európske politické spoločenstvo (EPS) bolo navrhované v roku 1952 ako kombinácia jestvujúceho Európskeho spoločenstva pre uhlie a oceľ (ESUO) a navrhovaného Európskeho obranného spoločenstva (EOS). Malo zastrešovať obe tieto významné projekty európskej integrácie. Európske politické spoločenstvo nie je totožné s Európskou politickou spoluprácou (1970 – 1993).

Návrh zmluvy o EPS, ktorí vypracovalo Zhromaždenie ESUO (dnes Európsky parlament), predpokladal priamo volený parlament ("Komoru národov"), senát ustanovovaný národnými parlamentmi a nadnárodnú exekutívu zodpovednú parlamentu.

Projekt Európskeho politického spoločenstva zlyhal v roku 1954, keď sa stalo jednoznačným, že francúzske Národné zhromaždenie neratifikuje Zmluvu o Európskom obrannom spoločenstve pre obavy, že projekt bude znamenať neakceptovateľné vzdanie sa národnej suverenity. V dôsledku toho bola opustená aj idea Európskeho politického spoločenstva.[1][2]

Pozri aj[upraviť | upraviť zdroj]

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Richard T. Griffiths Europe’s first constitution: the European Political Community, 1952–1954 in Stephen Martin, editor. The Construction of Europe: Essays in Honour of Emile Noël 19 (1994)
  2. Európske politické spoločenstvo

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]