Európske spotrebiteľské centrum v Slovenskej republike

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Európske spotrebiteľské centrum v Slovenskej republike (ESC v SR) je inštitúcia, ktorá poskytuje spotrebiteľom bezplatnú právnu pomoc a poradenstvo pri riešení sťažností a sporov, ktoré majú s predávajúcimi a poskytovateľmi služieb z iných členských štátov EÚ, Nórska a Islandu. ESC v SR poskytuje spotrebiteľom informácie o ich právach na spoločnom európskom trhu, ako aj o možnostiach vymáhania práv, ktoré im predávajúci z uvedených štátov odopierajú. Právnici centra nie sú oprávnení zaoberať sa spormi, v rámci ktorých chýba cezhraničný prvok. ESC sa zároveň zúčastňuje aj na tvorbe európskej legislatívy o právach spotrebiteľov a na projektoch postavenia spotrebiteľov na jednotnom trhu. Na Slovensku je ESC v SR zriadené v rámci odboru ochrany spotrebiteľa na Ministerstve hospodárstva SR. Je členom siete európskych spotrebiteľských centier ECC-Net a jeho činnosť je spolufinancovaná Európskou komisiou.

Sieť ECC-Net[upraviť | upraviť zdroj]

ECC-Net je európska sieť pozostávajúca z 30 spotrebiteľských centier; po jednom centre v každom členskom štáte, spolu s centrom v Nórsku a na Islande. Centrá spolupracujú pri cezhraničnom riešení sporov medzi spotrebiteľmi a predávajúcimi resp. poskytovateľmi služieb.

Riešenie prípadov[upraviť | upraviť zdroj]

ESC sa môže prípadom zaoberať pokiaľ ide o problém spotrebiteľa s predávajúcim z iného členského štátu EÚ, Islandu a Nórska a súčasne je splnená podmienka, že spotrebiteľ vykonal aspoň jeden neúspešný pokus o riešenie problému.

Príklad[upraviť | upraviť zdroj]

Slovenský spotrebiteľ si chce uplatniť reklamáciu výrobku zakúpeného v Rakúsku, ale rakúsky predávajúci nechce reklamáciu prijať alebo ju prijme, ale nechce ju uznať (aj keď je oprávnená), prípadne so spotrebiteľom vôbec nekomunikuje. Spotrebiteľ požiada Európske spotrebiteľské centrum o pomoc vyplnením jednoduchého elektronického formulára, v ktorom uvedie popis problému a priloží príslušné dokumenty: doklad o zakúpení výrobku a písomnú komunikáciu, ktorou sa snažil prípad vyriešiť. Právnici ESC posúdia oprávnenosť žiadosti a postúpia ju kolegom z rakúskeho ESC, ktorí následne priamo kontaktujú predávajúceho. Pokiaľ nedôjde k zmierlivému a bezplatnému ukončeniu sporu, ESC môže spotrebiteľom poskytnúť podrobné informácie o možnostiach súdneho riešenia sporu európskymi cezhraničnými konaniami (Európske konanie s nízkou hodnotou sporu, Návrh na vydanie európskeho platobného rozkazu).

Najčastejšie oblasti[upraviť | upraviť zdroj]

  • Letecká doprava – náhrada pri zrušení a meškaní letu, kompenzácia za poškodenú alebo stratenú batožinu
  • Nakupovanie cez internet - nedodaný tovar, dodanie iného než objednaného tovaru, problémy súvisiace s reklamáciami, problémy pri odstúpení od zmluvy bez udania dôvodu atď.
  • Nákupy pri pobyte v zahraničí – nákup tovarov v kamenných predajniach, supermarketoch atď.
  • Služby – ubytovanie, cestovanie, zájazdy, dovolenkové balíčky, doprava (vrátane požičovní áut), timeshare

História Európskeho spotrebiteľského centra v SR[upraviť | upraviť zdroj]

ESC v SR bolo zriadené na Ministerstve hospodárstva SR v decembri 2005 a oficiálne bolo otvorené v máji 2006, kedy sa stalo členom siete ECC-Net. Oficiálne otvorenie centra sa konalo pod záštitou bývalého komisára Európskej komisie pre ochranu zdravia a spotrebiteľov Markosa Kyprianou.

Rok 2015 sa niesol v znamení osláv 10 rokov fungovania siete ECC-NEt. „Počas desiatich rokov toho Európske spotrebiteľské centrá dosiahli veľa a so zvyšujúcim sa počtom spotrebiteľov nakupujúcich online bude ich úloha ešte dôležitejšia. Vďaka ich pomoci pri presadzovaní práv spotrebiteľov môžu Európania získať väčšiu dôveru v jednotný digitálny trh," povedala k správe o činnosti siete ESC v rokoch 2005-2014 európska komisárka Věra Jourová, do ktorej agendy táto sieť patrí. Sieť počas 10 rokov svojej existencie zaznamenala viac ako 650 000 kontaktov.

Misia Európskeho spotrebiteľského centra v SR[upraviť | upraviť zdroj]

Hlavným účelom, pre ktorý bola sieť zriadená, je vytvárať dôveru spotrebiteľov pri nakupovaní tovarov a využívaní služieb na vnútornom trhu a jednou z kľúčových úloh je pomáhať spotrebiteľom pri ich cezhraničných sťažnostiach, pokiaľ im pri takomto cezhraničnom nákupe tovarov a služieb vznikne spotrebiteľský problém.

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]