Europasaurus

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Europasaurus
Vedecká klasifikácia
Vedecký názov
Europasaurus holgeri
Mateus, Laven a Knötschke vide Sander, 2006
Vedecká klasifikácia prevažne podľa tohto článku

Europasaurus bol dlhokrký bylinožravý dinosaurus, trpaslíčí sauropód dorastajúci do dĺžky približne 6 metrov. Žil pred 155 až 150 miliónmi rokov na území dnešného Nemecka. Jediný druh je Europasaurus holgeri.

Znaky[upraviť | upraviť zdroj]

Kostra rodu Europasaurus

Podobne ako iné sauropódy zo skupiny Macronaria, aj tento tvor disponoval pomerne silnými lyžicovitými zubami vhodnými na spásanie odolnej vegetácie. Vonkajším výzorom pripomínal Europasaurus oveľa väčšie sauropódy zo skupiny Brachiosauridae. Mal vysokú lebku, dlhý krk vztyčujúci sa od pliec smerom hore, kohútik nad úrovňou bedier a relatívne krátky chvost. Kladistická analýza však ukázala, že priamo do Brachiosauridae nepatril, predstavoval však blízkeho príbuzného ako brachiosauridov, tak titanosaurov.

Trpaslíčia veľkosť[upraviť | upraviť zdroj]

Hoci na dnešné pomery predstavoval Europasaurus pomerne veľké zviera, v skutočnosti išlo o trpaslíčiu formu, ktorá vznikla z oveľa väčších predkov. Dôvod pre zmenšenie veľkosti nachádzame zrejme v migrácii prapredkov Europasaura na pomerne malý ostrov, ktorý nedokázal uživiť populáciu obrovských dinosaurov. Podbný prípad trpaslíčej formy sauropódov nachádzame aj u oveľa neskoršieho rodu Magyarosaurus, prípadne u ornitopóda rodu Telmatosaurus.

Pozri aj[upraviť | upraviť zdroj]

Použitá literatúra[upraviť | upraviť zdroj]

  • Mateus, O., Laven, T., and Knötschke, N. 2004. A dwarf between giants? A new late Jurassic sauropod from Germany. Journal of Vertebrate Paleontology 24(3):90A.