Eva (opereta)

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Eva je opereta, ktorú skomponoval Franz Lehár. Premiéra sa konala 24. novembra 1911 v Theater an der Wien. Libreto napísali A. M. Willner a Robert Bodanzky. Na rozdiel od väčšiny operiet, v ktorých vystupujú hlavne aristokrati, v tejto operete majú významnú rolu robotníci, ktorí vychovávajú hlavnú hrdinku. Romantická dejová línia, v ktorej chudobné dievča nachádza svoje šťastie (a aj bohatsvo), je však typicky operetná.

Dielo obsahuje menej árií, skôr je dôraz kladený na duety a prepracované finále jednotlivých dejstiev.

Hlavné postavy[upraviť | upraviť zdroj]

postava Hlasový rozsah
Eva sirota soprán
Pipsi soprán
Octave Flaubert riaditeľ tenor
Prunelles barytón
Dagobert tenor

Obsah[upraviť | upraviť zdroj]

I. dejstvo[upraviť | upraviť zdroj]

Eva je 20 ročné, chudobné a veľmi milé dievča, ktoré ako sirotu vychovali robotníci fabriky na sklo v Bruseli. Práve má meniny, ktoré všetci oslavujú. Do fabriky príde nový riaditeľ a majiteľ Oktáv Flaubert a dievča sa mu zapáči, preto ju chce zviesť. Oktávov priateľ Dagobert má zase zálusk na Pipsi,

II. dejstvo[upraviť | upraviť zdroj]

Oktáv pozve Evu na bujarú zábavu, ktorú organizuje s priateľmi vo svojom paláci. Eve vyznáva lásku a opíja ju Šampanským.

Robotníkom sa situácia vôbec nepozdáva a násilím vtrhnú do paláca aby Evu odviedli. Oktáv aby sitáciu zachránil, vyhlási že Eva je jeho snúbenica. Robotníci v domnení, že Oktáv to myslí s Evou vážne, spokojne odídu. Po ich odchode Oktáv však vyhlási, že to vôbec nemyslel vážne. Sklamaná Eva odchádza.

III. dejstvo[upraviť | upraviť zdroj]

Eva je sklamaná láskou a rozhodne sa, že odteraz si bude len užívať. Oktáv si však po čase uvedomí, že Eva sa mu skutočne páči a príde za ňou žiadať o odpustenie. Podarí sa mu to a opereta sa končí šťastne.