Evliya Çelebi

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Evliya Çelebi
turecký cestovateľ a spisovateľ
Evliya Çelebi
Narodenie25. marec 1611
časť Unkapanı v Istanbule
Úmrtie1682
cestovanie, pravdepodobne v Egypte
Odkazy
CommonsSpolupracuj na Commons Evliya Çelebi

Evliya Çelebi, vlastným menom Mehmed Zilli ben Derviš Mehmed (* 1611 – † 1682) bol turecký cestovateľ a spisovateľ.

Život[upraviť | upraviť zdroj]

Narodil sa v Istanbule ak syn hlavného palácového zlatníka Derviša Mehmed Zilliho. V mladosti získal široké vzdelanie. Študoval jazyky, literatúru, hudbu, kaligrafiu. Naučil sa naspamäť korán. Pomocou svojho strýka Melek Ahmed Pašu sa dostal do služieb sultána Murada IV. Po krátkej službe predčitateľa Koránu v sultánskom paláci sa zúčastnil na mnohých vojenských výpravách v rozličných častiach Osmanskej ríše. Ako cestovateľ prešiel mnohé krajiny v Európe (Ukrajinu, Krym, Rumunsko, Uhorsko, Albánsko, Grécko, Bulharsko), Blízkom východe (Anatólia, Sýria, Palestína, Arabský polostrov, Irak, Kaukaz) a Afriku.

Trikrát navštívil aj územie dnešného Slovenska. V roku 1661 prišiel zo Sedmohradska do Košíc. V rokoch 1663-64 sa zúčastnil bitky pri Parkane (Štúrovo), obliehania a dobytia Nových Zámkov. Navštívil Šurany, Nitru a Levice. V roku 1665 navštívil Bratislavu, Leopoldov, Hlohovec a znovu Nitru, Šurany a Nové Zámky.

Dielo[upraviť | upraviť zdroj]

Svoje poznatky, skúsenosti a zážitky z ciest zaznamenal na konci svojho života v desaťzväzkovom diele Kniha ciest, ktoré poskytuje najrozličnejšie historické, geografické, etnografické a jazykové údaje o precestovaných krajinách.