Fáza vývoja skupiny

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Fázy vývoja skupiny sú časové úseky, ktorými podľa Bruce Tuckmana musí prejsť každá skupina (pracovný tím, kolektív), a počas ktorých sa skupina vyvíja a nie je možné bez nich pracovať efektívne. Nehľadiac na rôznu dĺžku trvania je poradie jednotlivých fáz nemenné. Nutnou podmienkou pre postup do vyššieho štádia je absolvovanie predchádzajúceho. Výnimočne môže vývoj skĺznuť späť, avšak opäť výhradne v uvedenom poradí. Pôvodný variant modelu obsahoval štyri štádiá, ktoré doplnil Tuckman s Jensenom o piate (ukončenie činnosti). Dnes býva doplňované ako samostatne štádium vlastný vznik (ustanovenie) skupiny.

Pôvodná koncepcia prevzatia odlišovala:

  • sociálno-emocionálnu sféru, zahŕňajúcu vzťahy správania sa členov navzájom voči sebe (s fázami: testovanie a závislosť, vnútroskupinový konflikt, vývoj skupinovej súdržnosti a funkčnej role vzťahov)
  • úlohovo orientovanú činnosť, ktorá popisovala typy interakcií z hľadiska dosahovania výkonu (s fázami: orientácia a testovanie, emocionálne reakcie na požiadavky úlohy, otvorená diskusia, objavy riešení)

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Fáze vývoje skupiny na českej Wikipédii.