Faidra

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Faidra alebo Faidré alebo Fédra (po grécky Φαίδρα - Faidra alebo Φαίδρη - Faidré; lat. Phaedra) je v gréckej mytológii dcéra krétskeho kráľa Minoa a jeho manželky Pasifaé. Mala štyroch bratov - Deukalióna, Glauka, Androgea a Katrea - a staršiu sestru Ariadnu.

Syn aténskeho kráľa Aigea Théseus priplával na Krétu, aby v preslávenom labyrinte zabil Minotaura - obludu s telom muža a hlavou býka. Vtedy sa do neho zamilovala jej sestra Ariadna a pomohla mu ťažkú úlohu splniť: pred vstupom do labyrintu mu dala klbko nití, ktoré Théseus za sebou rozmotával. Dostal sa k býčej oblude dlhými temnými a zložitými chodbami, aby s ňou podstúpil ťažký boj. Nakoniec býka prepichol mečom a zvíťazil. Pomocou Ariadniných nití sa dokázal vrátiť späť k východu z labyrintu. Atény aj Kréťania si vydýchli, že nebezpečná obluda je preč.

Théseus si mal vziať Ariadnu za manželku, ale nestalo sa to, či už z vôle bohov alebo (ako sa uvádza iná verzia) preto, že to Théseus nakoniec nechcel urobiť.

V najbližších rokoch prežil Théseus mnohé dobrodružstvá, stal sa athénským kráľom, oženil sa s Antiopou, vodkyňou Amazoniek. Tá však v boji zomrela. Théseus prežil mnohé dobrodružstvá, ale vrátil sa zase do Atén a oženil sa druhýkrát - s Faidrou ktorá mu porodila syna Akamasa a Démofóna.

Faidra sa však zamilovala do Théseovho syna z prvého manželstva - Hippolyta. Bola z toho tragédia, ktorá skončila Hippolytovou smrťou a Faidrinou samovraždou. Príbeh má niekoľko verzií. Jedna hovorí, že sa láske bránila a vzala si život, aby zachránila svoju aj manželovu česť. Podľa inej verzie ona sama Hippolyta zvádzala, bola však odmietnutá a z urazenej samoľúbosti ho obvinila, že bola zvedená. Keď vyšla pravda najavo, spáchala samovraždu.

Théseus požiadal boha Poseidóna, aby Hippolyta zahubil. Poseidón poslal netvora, ktorý splašil kone a tí Hippolyta udupali k smrti.

Odraz v umení[upraviť | upraviť zdroj]

Generácie umelcov sa sporia o tom, či Faidra bola zvodkyňa alebo nevinná obeť. Jej príbeh spracovali:

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

  • Spolupracuj na Commons Commons ponúka multimediálne súbory na tému Faidra

Zdroje[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Faidra na českej Wikipédii.