Faithless

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Faithless
Faithless na Orange Music Experience Festival, Haifa, 27. jún 2005
Faithless na Orange Music Experience Festival, Haifa, 27. jún 2005
Základné informácie
Pôvod Londýn, Anglicko, Spojené kráľovstvo
Žáner(-re) Anthem house,[1] Trip-hop, Trance, Techno, Alternative dance, Acid house
Pôsobenie 1995 – 2011[2]
Webstránka www.faithless.co.uk
Členovia skupiny
Maxi Jazz
Sister Bliss
Rollo
Bývalí členovia
Jamie Catto

Faithless bola britská electronica skupina pozostávajúca z troch členov Maxi Jazz, Sister Bliss a Rollo.[3] Skupina je najviac známa svojimi dance skladbami ako „Insomnia“, „God Is a DJ“ a „We Come 1“. Skupina Faithless celkovo nahrala 6 albumov. Počas svojej existencie predala viac ako 12 miliónov nahrávok po celom svete.[4] Skupina oznámila, že po svojom turné v roku 2011 sa rozíde.

Kariéra[upraviť | upraviť zdroj]

Kapela bola založená v roku 1995. V Júli v tom istom roku vydali svoj debutovy singel „Salva Mea“. Jazz bol spevákom, zatiaľčo Bliss skladala hudbu pomocou elektroniky. Okrem toho hrala aj na klavir, husle, saxofón a basovú gitaru. Rollo je v skupine "vedúci" a producent. V mnohých skladbách hlavný ženský vokál nahrala Pauline Taylor, ktorá taktiež spievala v Rollo-ových singloch vydaných pod pseudonymom Rollo Goes Mystic a Rolo Goes Spiritual.

Vydané albumy sú: Reverence (ktorý dosiahol číslo 26), Sunday 8PM (dosiahol číslo 10), Outrospective (na štvorke) a No Roots (debutoval na prvom mieste ); boli vydané medzi rokmi 1996 a 2004 a v roku 2005 vydali kolekciu najväčších hitov. Nakoľko korene Faithless sú v tanečnej hudbe, každý z ich 4 štúdiových albumov nasledoval bonusový album s remixami skladieb. Ich piaty album, To All New Arrivals, vydali v roku 2006. Album číslo šesť vydali 16. mája 2010 po štvorročnej pauze od nahrávania.

Skupina sa taktiež zapája do remixov tvorby inych umelcov. Či už tak, že kapela priamo zapája hudbu iných umelcov do svojej tvorby alebo aj tak, že ich hudbu použije iný umelec pri tvorbe hudby vlastnej. Patria tam dlhodobé Back to Mine sessions ako aj The Bedroom sessions a najnovšie aj Renaissance 3D music project spolu s klubom Reinassance.

29. septembra 2006 debutoval ich singel „Bombs“ z albumu To All New Arrivals na BBC Radio (Pete Tong Show, prvé miesto). Album vydali dňa 27. novembra 2006. Samotná skladba "Bombs" ako aj jej videoklip sa zdali byť až príliš kontroverzné - ako usúdilo MTV, keď klip odmietlo odvysielať. Video obsahovalo striedavé vojnové zábery a zábery z každodenného života. Ako povedal režisér klipu Howard Greenhalgh, "Vojna infikuje naše životy; v poslednom čase sa zdá, že čím ďalej tým viac sa toto stalo naším "životným štýlom".

Diskografia[upraviť | upraviť zdroj]

Štúdiové albumy[upraviť | upraviť zdroj]

Remixové albumy[upraviť | upraviť zdroj]

Kompilácie[upraviť | upraviť zdroj]

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Ishkur's Guide to Electronic Music [online]. [Cit. 2011-03-16]. Dostupné online. Archivované 2007-11-18 z originálu.
  2. Faithless končí
  3. STRONG, Martin C.. The Great Rock Discography. Edinburgh : Mojo Books, 2000. (5th.) ISBN 1-84195-017-3. S. 335.
  4. Faithless - The Dance album review [online]. musicOMH, [cit. 2010-09-13]. Dostupné online. Archivované 2011-06-29 z originálu.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

  • Spolupracuj na Commons Commons ponúka multimediálne súbory na tému Faithless

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]