Fajjúm (mesto)

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
pA-y-m (Fajjúm) v hieroglyfoch
pAAiiG20n
n
n
N36
Fajjúm

Súradnice: 29° 18′ 00″ s.š., 30° 50′ 00″ v.d. Fajjúm alebo Al-Fajjúm (arab. الفيوم- al-Fajjúm, resp. الفيوم المدينة - Madína al-Fajjúm - doslova: mesto Fajjúm) je mesto v strednom Egypte a hlavné mesto guvernorátu Al-Fajjúm. Leží 130 km juhozápadne od Káhiry, na mieste starovekého Krokodilopolu.

V roku 2021 žilo v meste 519 047 obyvateľv.[1]

Pôvod mena[upraviť | upraviť zdroj]

Moderný názov pochádza z koptského efiom/peiom s významom more alebo jazero. Koptské pomenovanie zasa vychádza z neskoroegyptského pa y-m s rovnakým významom, ktorý sa vzťahoval na neďaleké jazero Meoris.

Moderné mesto[upraviť | upraviť zdroj]

Fajjúm má niekoľko veľkých bazárov, mešít, kúpeľov a každý týždeň hojne navštevovaný trh. Mestom prechádza kanál Bahr Júsuf (Bahr Yussef), na brehoch ktorého sú postavené obytné domy. Cez rieku vedú dva mosty: jeden s troma oblúkmi, ktorý nesie hlavnú triedu a bazár, a jeden s dvoma oblúkmi, s Kaitbajovou mešitou. Pahorky na sever od mesta označujú miesto, kde kedysi stálo mesto Arsinoe, starými Grékmi nazvané Krokodílopolis. Na tomto mieste bol uctievaný posvätný krokodíl chovaný v jazere Moeris.

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. https://www.citypopulation.de/en/egypt/cities/

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]