Fakula

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
(Presmerované z Fakulové pole)

Fakula je oblasť zvýšeného žiarenia vo fotosfére Slnka, pozorovaná v bielom svetle. Je jasnejšia ako jej okolie. Vyznačuje sa jemnou charakteristickou štruktúrou, pozostávajúcou z veľkého počtu pásikov, jasných bodov a uzlíkov (fakulových granúl).

Fakula dosahuje šírku 5 000 – 10 000 km, dĺžku 50 000 km. Pri pozorovaní zo Zeme majú elementy fakuly uhlovú veľkosť menšiu ako 1 oblúkovú sekundu. Väčšie (zhruba 3 oblúkové sekundy) fakulové štruktúry vyskytujúce sa okolo 67. stupňa severnej aj južnej heliografickej šírky sa nazývajú polárne fakuly. Pozorujú sa len 1 – 2 roky pred minimom cyklu slnečnej aktivity. V blízkosti slnečných škvŕn vytvára fakulová štruktúra záhyby a prstence. Medzi jasnými fakulami aktívnych oblastí fotosféry a slabými rozptýlenými fakulami v pozostatkoch aktívnych oblastí je spojitý priechod. Priestorovo zodpovedajú fakuly jasným flokulám, ktoré sa pozorujú v chromosfére a v oblastiach silných magnetických polí. Vo viditeľnej oblasti spektra sa fakuly najlepšie pozorujú v blízkosti okraja Slnka. Životnosť fakúl je niekoľko týždňov až mesiacov.

Encyklopédia astronómie Tento článok alebo jeho časť obsahuje heslo z Encyklopédie astronómie s láskavým dovolením autorov a podporou SZA.