Fan art

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Fan art alebo tiež fanart (angl. fanúšikovské umenie) je anglický termín, ktorý sa ujal pre klasifikáciu výtvorov priaznivcov a skalných prívržencov určitej témy, predovšetkým zábavného odvetvia (film, videohra, kniha, komiks, manga, hudba a pod.). Ide o výtvarné stvárnenia obľúbenej postavy, scény, ale i o neidentické diela iba ovplyvnené prostredím, námetom alebo iba atmosférou odvetvia.

Obyčajne je autor fanúšikom daného inšpirujúceho diela, jeho výtvor býva vystavený na mieste, kde ho môže zhliadnuť široká fanúšikovská komunita (fandom), najčastejšie na internete. Okrem klasických výtvarných foriem ako sú ilustrácie, paródie, korektúry, crossover (väzba niekoľkých diel), je obľúbeným druhom fan artu fotomontáž. Fan artom sa obyčajne označujú diela amatérske a nekomerčné, netýka sa teda napríklad bežných ilustrácií v knihách.

Typickým príkladom fan artu sú amatérske ilustrácie k príbehom Harryho Pottera, ďalším môžu byť napríklad portréty hercov v roliach z konkrétneho filmu. Literárnym náprotivkom fan artu je fan fiction, i ilustrácie k nej sa chápu ako fan art.

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroje[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Fan art na českej Wikipédii.