Faraónsky pes

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Faraónsky pes

Krajina pôvodu Malta
FCI kód 5/6/248
Štandardy FCI
Výška cca 50 cm cm (suky)
55–61 cm cm (psy)
Hmotnosť 23–24 kg kg
Pôvodné určenie
Terajšie určenie
Názov v krajine pôvodu
Synonymá
Zaužívaná skratka
Zoznam psích plemien
Psí portál

Faraónsky pes (angl. Pharaoh hound) je pes patriaci do 5. skupiny FCI - Špice a primitívne plemená, sekcia Pratyp, plemeno Faraónsky pes, číslo platného štandardu FCI - 248.

Pôvod[upraviť | upraviť zdroj]

Faraónsky pes je považovaný za veľmi staré plemeno. Neexistuje však jednotný názor na jeho pôvod. Prvá domnienka vychádza z predpokladu, že faraónsky pes pochádza z Egypta. V srdci Núbie ležia skalné chrámy Abú Simbel postavené za vlády Ramzesa II. v rokoch 1 290 - 1 224 pred Kr. V týchto chrámoch boli nájdené 3 zobrazenia veľmi podobné dnešnému faraónskemu psovi. Podobné vyobrazenia sa našli aj v hrobke Antefa II. z doby cca 2 300 pred Kristom. Mnoho stredozemných plemien pochádza z afrického druhu psa Tesem, privezeného z Etiópie. Podoba egyptského boha Anubisa vychádza práve z tohto plemena. Tesem mal veľké stojace uši, štíhle nohy a vtiahnuté brucho. Z tohto plemena pochádzajú aj dodnes zachované plemená ako napr. ibizský podenko, kanársky podenko, portugalský podenko, alebo maltský kelb tal-fenek (v preklade "králičí pes").
Druhý názor považuje za krajinu pôvodu faraónskeho psa Maltu, kde sa stal pomocníkom pre farmárov a to najmä pri love králikov. Faraónsky pes podľa týchto tvrdení nepochádza zo psov dovezených z Egypta fenickými kupcami, ale z primitívnej rasy psov s odstávajúcimi ušami, ktorá sa v rôznych kultúrach vyskytovala už od staroveku v okolí Stredozemného mora. Podľa genetickej štúdie Fred Hutchinson Cancer Research Center v Seattli publikovanej v roku 2004 kelb tal-fenek vznikol z psov rozličného pôvodu, teda nielen z etiópskeho plemena Tesem.

U nás sa faraónsky pes stal najmä exkluzívnym spoločenským plemenom ale aj športovým psom na dostihovej alebo coursingovej dráhe.

Vzhľad[upraviť | upraviť zdroj]

Je to stredne veľký pes ušľachtilého držania s jasnými líniami. Je veľmi rýchly, má ľahkonohý pohyb a ostražitý výraz.

Povaha[upraviť | upraviť zdroj]

Faraónsky pes musel po dlhé tisícročia bojovať o prežitie s prírodou i človekom a preto sa týmto smerom vyvíjali, upevňovali a posilňovali jeho prirodzené pudy a inštinkty. Je ostražitý a ak to považuje za nutné aj výhražný, ale nikdy nie agresívny či už voči človeku alebo iným zvieratám. V domácom prostredí sa so všetkými zvieratami dobre znáša, dokonca aj s mačkami. Je vyslovene priateľský k deťom. Voči neznámym dospelým osobám zachováva najskôr zdržanlivý a vyčkávajúci odstup.

Faraónsky pes je hravý, Angličania mu hovoria The Smilling Hound. Má neobvykle silný a výrazný výrazový prejav, snahu byť maximálne zrozumiteľný a činí tak najmä mimikou tváre, postavením uší a pohľadom. Je veľmi vnímavý, sleduje ľudí vo svojom okolí s veľkou pozornosťou. Faraónsky pes je rád, keď sa s ním hovorí, s chuťou "odpovedá" a ak mu nie je venovaná dostatočná pozornosť, začína "rozhovory" sám. Zvukový prejav u faraónskeho psa je jeho ďalší silný výrazový prostriedok. Disponuje bohatou škálou tónov, od hlbokých hrdelných zvukov až po vysoký piskot.

Výcvik a použitie[upraviť | upraviť zdroj]

Faraónsky pes je práve vďaka svojim vlastnostiam všestranne použiteľný. Podobne ako chrt je na pretekárskej dráhe, či coursingu náruživý a temperamentný. Jeho telesná stavba ho však v porovnaní s inými chrtmi nepredurčuje k závratným rýchlostiam. Silne vyvinutý lovecký pud faraónskeho psa vyžaduje celoživotnú potrebu dostatočného pohybu, nie je to vhodný pes pre neaktívnych ľudí.

Faraónskeho psa možno naučiť i poslušnosti, ale jedine s mimoriadnou trpezlivosťou a porozumením. Neznáša nátlak a dril. Systém odmena - trest je pre toto plemeno absolútne nevhodný. Priviesť faraónskeho psa k poslušnosti nie je ľahké, svojho pána však bezvýhradne miluje.

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

psíčkar.sk, faraónsky pes

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]