Faro (okres)

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Faro
okres
Letecký pohľad na mesto Faro
Vlajka
Erb
Štát Portugalsko Portugalsko
Región Algarve
Rozloha 201,31 km² (20 131 ha)
Obyvateľstvo 58 051 (2008)
Hustota 288,37 obyv./km²
Poloha okresu v rámci Portugalska
Poloha okresu v rámci Portugalska
Webová stránka: http://www.cm-faro.pt
Portál, ktorého súčasťou je táto stránka:
Pohľad na mesto s biskupským palácom v popredí

Faro je okres (município) v Portugalsku. Má 59 000 obyvateľov. Rozlohou malú - ale počtom obyvateľov veľkú - časť okresu tvorí rovnomenné mesto, ktoré má 41 000 obyvateľov, a ktoré je hlavným a najväčším mestom regiónu Algarve. Faro leží pri pobreží Atlantického oceánu a má medzinárodné letisko.

Dejiny[upraviť | upraviť zdroj]

Ako obchodné centrum Faro využívali už Feničania, dôležitým prístavom sa však stalo až za Rimanov, ktorí mu dali názov Ossonoba.[1] Za Maurov bolo na krátky čas kultúrnym hlavným mestom kniežatstva, založeného v 11. storočí. V roku 1249 mesto dobyl Alfonso III., bolo to posledné portugalské mesto pod maurskou nadvládou.[1]

V roku 1487 vo Fare vznikli prvé portugalské tlačené diela, tlačiarom bol Samuel Gacon.[1]

Vrcholná éra nastala, keď sa sem roku 1577 presunulo biskupské sídlo zo Silves, skončila však veľmi rýchlo v roku 1596 počas španielskej nadvlády, keď jednotky grófa z Essexu na svojej ceste zo španielskeho Cádizu do Anglicka mesto vyplienili. To takmer celé zhorelo a navyše boli z biskupského paláca odnesené stovky výtlačkov cenných prác náboženských učencov.[1]

V roku 1722 otriaslo znovu postaveným Farom zemetrasenie a v roku 1755 ďalšie, ešte silnejšie.[1] Z obdobia prestavieb po tomto zemetrasení tiež pochádza dnešná podoba mesta.

Rýchly rozvoj prebehol od. 60. rokov 20. storočia, keď sa salazarovský režim snažil pritiahnuť západných turistov a budoval potrebnú infraštruktúru vrátane miestneho letiska.

Pamätihodnosti[upraviť | upraviť zdroj]

Cidade Velha (Staré mesto) – nachádza sa tu väčšina pamiatok Fara, okrem iného katedrála Sé z roku 1251, ktorá stojí na mieste pôvodného rímskeho chrámu, prestavaného neskôr na vizigótsku katedrálu a potom na maurskú mešitu, alebo Biskupský palác s červenou strechou a azulejos (ručne maľované kachličky).

Ďalšie pamiatky

Igreja de Nossa Senhora de Carmo
Igreja de Sao Francisco
Igreja de Sao Pedro

Doprava[upraviť | upraviť zdroj]

Mesto Faro je napojené na diaľnicu A22. Rovnako železnica zaisťuje niekoľkokrát denne rýchle spojenie s Lisabonom a prímestskou dopravu na trase LagosTunesFaroVila Real de Santo António. Významné a moderne vybavené je Letisko Faro Algarve, ktoré sa nachádza zhruba 7 km od centra mesta.[2] Podľa počtu pasažierov je druhým najfrekventovanejším letiskom krajiny.

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. a b c d e ST LOUIS, Regis, LANDON, Robert, Portugalsko, Svojtka & Co. (Praha 2008), ISBN 978-80-7352-678-8
  2. Letisko Faro [online]. [Cit. 2011-08-26]. Dostupné online. Archivované 2007-09-28 z originálu.

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Faro na českej Wikipédii.

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]