Ferdinand Karol Habsburský

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Ferdinand Karol Habsburský
rakúsky arcivojvoda
rakúsky arcivojvoda
Narodenie27. december 1868
Viedeň, Rakúsko
Úmrtie12. marec 1915 (46 rokov)
Mníchov
Odkazy
CommonsSpolupracuj na Commons Ferdinand Karol Habsburský

Ferdinand Karol Habsburský (* 27. december 1868, Viedeň, Rakúsko – † 12. marec 1915, Mníchov, Nemecko) bol rakúsky arcivojvoda, syn Karola Ľudovíta Habsburského a jeho druhej manželky Márie Annunciaty Neapolsko-Sicílskej (* 1843, † 1871) z habsbursko-lotrinského rodu, najmladší brat následníka rakúsko-uhorského trónu Františka Ferdinanda d´Este.

Životopis[upraviť | upraviť zdroj]

Ferdinand Karol Ľudovít Jozef Ján Mária (ako znelo celé jeho meno) sa od mladosti veľmi zaujímal o kultúru, najmä o divadlo. V rámci jeho vojenskej kariéry obvyklej pre rakúskych arcivojvodov sa v šestnástich rokoch stal poručíkom jazdectva. Ku koňom však nemal žiaden bližší vzťah, zato začal prejavovať technické nadanie. Bol povýšený na nadporučíka, neskoršie na kapitána a v r. 1897 sa stal podplukovníkom. Po smrti korunného princa Rudolfa začala jeho vojenská kariéra stúpať. Ako generálmajora ho prevelili do Prahy.

V tomto čase začal jeho vzťah s dcérou profesora viedenskej techniky Bertou Czuberovou. Problémom bol však jej meštiacky pôvod, a tak spoločenská priepasť v ich vzťahu bola ešte väčšia ako u arcivojvodu Františka Ferdinanda. V roku 1903 sa ich tajná láska stala verejným škandálom. Ferdinand Karol požiadal cisára Františka Jozefa o povolenie k sobášu. Ten však žiadosť o morganatický sobáš rezolútne zamietol. Podobný názor mal i jeho starší brat Otto. František Karol bol však neoblomný. 18. októbra 1904 bol zo „zdravotných dôvodov“ prepustený z armády a vykázaný z Viedne na zámok Rosenstein. Po piatich rokoch sa v roku 1909 vo Švajčiarsku s Bertou tajne zosobášili. Následné reakcie zo strany nahnevaného cisára nenechali na seba dlho čakať. V roku 1911 Františka Karola vylúčil z rodinného zväzku Habsburgovcov, odobral mu všetky tituly, vojenské hodnosti a vyznamenania. Iba na príhovor jeho nevlastnej matky Márie Terézie mu ponechal malú ročnú rentu.

Ferdinand Karol po svojom vylúčení z rodiny prijal občianske meno Ferdinand Burg. Po smrti svojho brata Františka Ferdinanda v roku 1914 bol pozvaný na pohreb, ale vtedy už bol z neho zlomený, zostarnutý muž, ignorovaný všetkými členmi rodiny i dvora. O rok nato v Mníchove zomrel. Jeho manželka zomrela v roku 1979 a obaja sú pochovaní na cintoríne v Merane.

Genealógia[upraviť | upraviť zdroj]

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
František II.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
František Karol Habsburský
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Mária Terézia Neapolsko-sicílska
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Karol Ľudovít Habsburský
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Maximilán Jozef I.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Žofia Bavorská
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Karolína Frederika Bádenská
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Ferdinand Karol Habsburský
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
František I.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Ferdinand II.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Mária Izabela Bourbonská
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Mária Annunziata Neapolsko-Sicílska
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Karol Ľudovít Rakúsko-Tešínsky
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Mária Terézia Habsbursko-lotrinská
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Henrietta Nassausko-Weilburská
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Literatúra[upraviť | upraviť zdroj]

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]