Filibustier

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Filibustier je účastník nepovolenej vojenskej expedície do cudzej krajiny. Tento pojem sa obvykle používa na pomenovanie občanov USA, ktorí sa pokúšali podporovať protivládne povstania v Latinskej Amerike v polovici 19. storočia. Filibustieri pôsobili bez povolenia vlády svojej krajiny a obvykle boli motivovaní finančným ziskom, ale aj ideologicky alebo dobrodružstvom.

Samotný termín pochádza cez španielčinu, kde filibustero znamenalo pirát, z holandčiny, kde mal podobu vrijbuiter — doslova čosi ako „lupič voľnej koristi“. Prvý raz bol použitý v súvislosti s ľuďmi, ktorí prepadávali španielske kolónie a lode v Karibskom mori, z ktorých najznámejší bol sir Francis Drake, ktorý v roku 1573 vyplienil Nombre de Dios. Po zániku pirátstva v tejto oblasti začiatkom 18. storočia pojem upadol do zabudnutia.

Začal sa znovu používať potom, ako rôzni dobrodruhovia sa pokúsili dobyť silou niektoré stredoamerické krajiny, ostrovy v karibskom mori a Mexiko. Najvýznamnejší z nich boli William Walker, Narciso López a John A. Quitman. Hoci často mali podporu širokej verejnosti, občania USA, ktorí sa k nim pripojili alebo ich materiálne podporovali, porušovali zákon o neutralite.