Finntroll

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Finntroll
Vystúpenie na festivale Masters of Rock v roku 2007.
Vystúpenie na festivale Masters of Rock v roku 2007.
Základné informácie
Pôvod Fínsko  Fínsko (Helsinki)
Žáner(-re) Folk metal
Black metal
Pôsobenie 1997 – súčasnosť
Vydavateľstvá Century Media
Spinefarm Records
Webstránka www.finntroll.net
Členovia skupiny
Mathias Lillmåns
Mikael Karlbom
Samuli Ponsimaa
Sami Uusitalo
Henri Sorvali
Samu Ruotsalainen
Bývalí členovia
Jan Jämsen
Teemu Raimoranta
Tapio Wilska

Finntroll je fínska metalová hudobná skupina, založená v roku 1997. Vo svoje tvorbe kombinuje prvky extrémneho metalu s fínskou polkou (humppa). Texty piesní sú vo švédčine, pretože (podľa vyjadrenia prvého vokalistu skupiny Jana „Katlu“ Jämsena, ktorý je etnický Švéd) „znie viac trollsky. Samotný názov skupiny znamená v preklade trollovia z Fínska.

História skupiny[upraviť | upraviť zdroj]

Fintroll bol založený v roku 1997 gitaristom Teemu Raimorantom z Impaled Nazarene a Janom Jämsenom. Dvojica o rok neskôr vydala demonahrávku Rivfader a k skupine sa pripojili bubeník Samu Ruotsalainen (Barathrum, Shape of Despair), gitarista Samuli Ponsimaa, basgitarista Sami Uusitalo a klávesák Henri Sorvali (Moonsorrow). Demo zaujalo vydavateľstvo Spinefarm Records, čoho výsledkom bola zmluva na album Midnattens widunder, vydaný v roku 1999.

Nasledujúci album Jaktens tid (2001) sa dokonca vo fínskej hitparáde umiestnil na dvadsiatom mieste, čo vyvolalo záujem spoločnosti Century Media a turné po letných open air festivaloch vo Fínsku a iných krajinách. Skupine sa však šťastie otočilo chrbtom, pretože viacero vysúpení bolo zrušených a spevákovi Jämsenovi lekári zistili tumor na hlasivkách (naštastie nezhubný) a pre problémy so spievaním Jan po nahratí EP Visor Om Slutet zo skupiny odišiel. Tesne pred vydaním albumu tragicky zahynul gitarista Teemu Raimoranta (oficiálna verzia hovorí o páde z mosta po požití väčšieho množstva alkoholu, členovia jeho bývalej skupiny Impaled Nazarene sa vyjadrili, že smrť bola samovražda). Skupina pokračovala v činnosti, zosnulého Raimorantu nahradil Mikael Karlbom, a Finntroll absolvoval turné po Európe spoločne s Katatoniou.

Na miesto Jänsena prišiel Tapio Wilska, skupina nahrala EP Trollhammaren a následne album Nattfödd (2004). Tapio v skupine vydržal tri roky (dôvod jeho odchodu skupina, ani samotný Wilska nekomentovali). Nahradil ho Mathias Lillmåns, pôsobiaci ako vokalista aj v Chthonian. Skupina v 2007 vydala album Ur jordens djup, a začiatkom roka 2010 v poradí piatu LP Nifelvind. Na oboch albumoch sa textársky podieľal aj bývalý spevák Jämsen.

Členovia kapely[upraviť | upraviť zdroj]

Post Roky
1997 – 1998 1998 – 2002 2002 – 2003 2003 – 2006 2006 – 2009
Spev Katla Tapio Wilska Vreth
Gitara Somnium Routa
Gitara Nikto Skrymer
Basová gitara Nikto Tundra
Bicie automat Beast Dominator
Klávesy Katla Trollhorn

Súčasná zostava[upraviť | upraviť zdroj]

Bývalí členovia[upraviť | upraviť zdroj]

Diskografia[upraviť | upraviť zdroj]

Oficiálne albumy[upraviť | upraviť zdroj]

Demá a EP[upraviť | upraviť zdroj]

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

  • Spolupracuj na Commons Commons ponúka multimediálne súbory na tému Finntroll.

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]