Flámske spoločenstvo

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Flámske spoločenstvo
spoločenstvo
Vlajka
Štát Belgicko Belgicko
Časové pásmo SEČ (UTC+1)
 - letný čas SELČ (UTC+2)
Flámske spoločenstvo Belgicka – na mape červená farba
Flámske spoločenstvo Belgicka – na mape červená farba
Portál, ktorého súčasťou je táto stránka:

Flámske spoločenstvo (holandsky Vlaamse Gemeenschap, francúzsky Communauté flamande) je spolu s Francúzskym spoločenstvom Belgicka a Nemecky hovoriacim spoločenstvom Belgicka súčasťou Belgického kráľovstva.

Povedľa týchto troch spoločenstiev existujú tri regióny Belgicka, ktoré sa však neprekrývajú so spoločenstvami. „Flámske spoločenstvo“ tvoria holandsky hovoriaci Belgičania Flámskeho regiónu, holandsky hovoriaci Belgičania v dvojjazyčnom Regióne Brusel-hlavné mesto a niektoré flámske obce s jazykovým uľahčením na území Valónskeho regiónu. Niektoré flámske obce vo Valónsku však nemajú právo voliť do federálneho parlamentu, no majú právo otvoriť základné školy, kultúrny dom a kultúrne inštitúcie v danej obci.

Flámske spoločenstvo je oficiálna inštitúcia Flámska. Je to politické spoločenstvo ustanovené všetkými obyvateľmi regiónu Flámsko a určitými obyvateľmi regiónu hlavného mesta Brusel, ktorí sú holandskojazyční. Z dôvodu neprítomnosti sčítania ľudu, posledné bolo v 1947, je ťažké presne zistiť počet holandskojazyčných obyvateľov. Ale, ak sa vezme do úvahy údaj z volebných bulletinov, tak historické územie Brabantska je obývané v súčasnosti viac ako 68 % frankofónnych občanov, 24 % zmiešaných národností a 8 % flámskej národnosti.

Špeciálny zákon z 8. augusta 1980 ustanovil s väčšinou dvoch tretín hlasov v belgickom parlamente a s úplnou väčšinou flámskych voličov, že zvolení flámski poslanci sa spojili v súvislosti s článkom 137 Federálnej ústavy Belgicka, podľa svojho prvého článku o regionálnych a komunitných inštitúciách Flámov, s flámskym spoločenstvom, čím uskutočnili inštitucionálne zjednodušenie. Toto znamená, že regionálne kompetencie sú vykonávané Spoločenstvom a že hlavné mesto spoločenstva bolo umiestnené Flámskym parlamentom v Bruseli, v meste, ktoré sa nachádza mimo teritória Flámskeho regiónu a ktoré je súčasťou Flámskeho spoločenstva Belgicka.

Veľa frankofónov je podráždených týmto výberom Flámov, hoci sa zakladá na zákone podporenom federálnou väčšinou. Výber Bruselu je v súlade s autonómiou regionálnych inštitúcií spoločenstiev Belgicka podľa belgickej ústavy.

„Flámske spoločenstvo“ slávi svoj sviatok založenia 11. júla.

Jazyk spoločenstva[upraviť | upraviť zdroj]

Oficiálnym dorozumievacím jazykom Flámskeho spoločenstva je holandčina. V určitých zmiešaných valónskych a flámskych obciach na hranici medzi regiónmi majú občania právo na služby vo vlastnom jazyku vo verejnej správe a školách. Niektorí používajú namiesto výrazu holandčina ešte výraz flámčina, keď chcú hovoriť o jazyku Flámov, ktorým je holandčina. Holandčina vo Flámsku má tie isté gramatické pravidlá ako holandčina v Holandskom kráľovstve. Používa tie isté slovníky a literatúru. Ide o Všeobecnú holandčinu, ktorej integrita a šírenie sú zabezpečované oficiálnou organizáciou flámsko-holandskou s názvom Únia holandského jazyka(Nederlandse Taalunie).

Čo sa týka lingvistiky, flámčina je spoločným menovateľom dialektov holandčiny, ktorými sa obvykle hovorí vo Flámsku a akademickej holandčiny vo Flámsku. Sú štyri skupiny dialektov:

  1. Brabantčina
  2. Limburčina
  3. Východná flámčina
  4. Západná flámčina

Tieto flámske dialekty sú široko používané a sú silne diferencované medzi sebou. Každý z nich má však príbuznosť s holandčinou a jej dialektmi, ktorými sa hovorí v Holandsku a v Belgicku.

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]