Flaming

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
„Flaming“
Obrázok albumu môže byť použitý iba so súhlasom držiteľa autorských práv
SingelPink Floyd
z albumu The Piper at the Gates of Dawn
Strana B The Gnome
Vydaný 2. november 1967 (UK)
Nahraný 16. marec 1967 v
Abbey Road Studios
(Londýn, Spojené kráľovstvo)
Žáner Progresívny rock
Dĺžka 2:46
Vydavateľ Tower (US)
Skladateľ Syd Barrett
Producent Norman Smith
Pink Floyd chronológia singlov
See Emily Play
(1967)
„Flaming“
(1967)
Apples and Oranges
(1967)

„Flaming“ je skladba britskej rockovej skupiny Pink Floyd, ktorá bola vydaná v roku 1967 na ich debutovom albume The Piper at the Gates of Dawn (v poradí v albume štvrtá). Ten istý rok vyšla v USA ako singel. Ide o pieseň radenú do psychadelického rocku či popu, napísal ju bývalí frontman skupiny, gitarista a spevák Syd Barrett, ktorý ju aj spieva.

Kompozícia[upraviť | upraviť zdroj]

Úvod skladby je charakteristický zvukom piestovej píšťaly, na ktorú hrá basgitarista skupiny Roger Waters. Text pojednáva o hre detských kamarátov, o ich oddychovaní na lúkach. Syd Barrett sa tu inšpiroval zážitkami zo svojho detstva, kedy práve takto utekal spoločne so svojou sestrou Rosemary odpočinúť si od moderného sveta na Grantchesterské lúky v okolí Cambridgu.

Live a alternatívne verzie[upraviť | upraviť zdroj]

Prvý doložený koncert, kde pieseň „Flaming“ zaznela, odohrala skupina 12. mája 1967 v londýnskej Queen Elizabeth Hall v rámci svojho špeciálneho vystúpenia „Games for May“. Potom, čo v prvej polovici roku 1968 odišiel zo skupiny Syd Barrett, ktorého nahradil David Gilmour, kapela túto skladbu nehrávala príliš často. Posledný zaznamenaný koncert, ktorý v setliste obsahoval túto skladbu, sa konal 27. novembra 1968 v anglickom Newcastle-under-Lyme. Live verzie dosahovali aj päť minút a uprostred obsahovali dlhšie inštrumentálne pasáže.

Originálna verzia nahraná pre album The Piper at the Gates of Dawn (vydaný 4. augusta 1967) mala dĺžku 2:46. Trochu odlišný mono mix skladby bol 6. novembra toho roku vydaný ako tretí singel (katalógové číslo: Tower 378) skupiny v USA a zároveň prvý, ktorý nevyšiel v Spojenom kráľovstve. Okrem box setov s celým albumom The Piper at the Gates of Dawn nebola skladba „Flaming“ vydaná na žiadnom kompilačnom albume.

Obsadenie[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Flaming (píseň) na českej Wikipédii.