Florianópolis

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Florianópolis
(Município de Florianópolis)
brazílske mesto
Vlajka
Erb
Prezývka: Floripa
Štát Brazília Brazília
Súradnice 20°19′8″J 40°20′16″Z / 20,31889°J 40,33778°Z / -20.31889; -40.33778
Rozloha 433 km² (43 300 ha)
Obyvateľstvo 421 203 (2010) [1]
Hustota 972,76 obyv./km²
Poloha v štáte Santa Catarina
Poloha v štáte Santa Catarina
Portál, ktorého súčasťou je táto stránka:

Florianópolis v južnej Brazílii je hlavné mesto brazílskeho spolkového štátu Santa Catarina. Je jedným z troch brazílskych hlavných miest, položených na ostrove a strediskom rovnomernej aglomerácie, ktorá zahŕňa 1 012 831 obyvateľov. Mesto Florianópolis (port. Município) má okolo 410 000 obyvateľov a metropolitný región Florianópolis (port. Região Metropolitana de Florianópolis) okolo 850 000 obyvateľov.

Dejiny[upraviť | upraviť zdroj]

Ostrov objavili Španieli v roku 1526, kedy ostrov na ktorom mesto leží, dostal súčasný názov. V roku 1675 postúpili práva na územie Portugalcom, ktorí v roku 1700 založili mesto Desterro, ktoré bolo v roku 1892 premenované na počesť brazílskeho prezidenta Floriána Peixota na Florianópolis.

Ekonomika[upraviť | upraviť zdroj]

Hospodárstvo mesta závisí významne od informačných technológií, turizmu a služieb. Mesto má 42 pláží a je centrom surfovania. V roku 2006 umiestnil Newsweek Florianópolis medzi "Desať najdynamickejších miest sveta". Význam Florianópolisu narastá aj ako prázdninovej destinácie, prázdninové byty, či domy tu má množstvo Brazílčanov, Argentínčanov, Američanov a Európanov.

Medzi rokmi 1970 a 2004, počet obyvateľstva vzrástol trojnásobne, narástol ale aj počet slumov. Miestna ekonomika ale narástla päťnásobne a stále narastá. Na konci deväťdesiatych rokov prišli do mesta viaceré súkromné spoločnosti, ktoré z neho vytvorili technologický inkubátor. Podľa vyjadrení miestnej správy ďalší cieľ je byť Silicon Valley Brazílie s plážami.

Infrašruktúra[upraviť | upraviť zdroj]

Ostrov Santa Catarina je prepojený s pevninou troma mostami. Florianópolis disponuje medzinárodným letiskom Aeroporto Hercílio Luz. Letisko má prepojenie s južnými a juhovýchodnými hlavnými mestami brazílskych štátov (São Paulo a Porto Alegre), s ďalšími letiskami na juhu krajiny, ako aj s blízkym zahraničím, Argentínou (Buenos Aires) a Uruguajom (Montevideo). Keďže starý terminál prekračuje kapacitu, prebieha výstavba nového, ktorá má byť ukončená v roku 2012, ktorý bude kapacitne zvládať viac ako 2 milióny pasažierov ročne.

Mesto má rozvinutú cestnú a diaľničnú sieť, so známymi okolitými mestami ho spájajú nasledovné diaľnice a cesty:

Florianópolis je sídlom Universidade Federal de Santa Catarina.

Šport[upraviť | upraviť zdroj]

Pláž Joaquina, určená pre surfing

Florianópolis je jednou z lokalít ASP World Tour of the Association of Surfing Professionals, vrcholovej svetovej súťaže v surfingu. Štát Santa Catarina je jediné miesto v južnej Amerike, kde táto svetová súťaž prebieha.

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Florianópolis na anglickej Wikipédii.