Foo fighter

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Toto je článok o označení americkej armády pre UFO. O hudobnej skupine pozri Foo Fighters.

Foo fighter bolo označenie používané spojeneckými posádkami stíhačiek počas druhej svetovej vojny pre to, čo sa neskôr začalo označovať ako UFO, pozorované na európskych aj tichomorských bojiskách. Prvým oficiálnym zaznamenaným prípadom bolo pozorovanie 14. októbra 1943 pri bombardovaní mesta Schweinfurt.

Väčšinou išlo o jasné svetlá sprevádzajúce lietadlá, niektoré prenikli aj do lietadiel, ale niekedy údajne išlo o malé disky s priemerom len niekoľko centimetrov, z ktorých niektoré dopadali na krídla lietadliel s veľkým rachotom. Briti si mysleli, že išlo o zbrane Osi, Os však pozorovala podobné úkazy a myslela si takisto, že išlo o zbrane Spojencov. Podobné úkazy hlásili japonské lietadlá v Tichomorí. Podobné úkazy/predmety pozorujú piloti a iné osoby dodnes, pôvod zostáva aspoň oficiálne nevyriešený a názov „foo fighter“ bol nahradený širším pojmom UFO (neidentifikovateľný lietajúci predmet).

Názov pochádza buď z francúzskeho „feu“ = oheň alebo z mena vtedy populárnej anglickej kreslenej postavičky menom „Foo“ + z angl. „fighter“ = bojovník.

Pôvod tohto javu sa dodnes nepodarilo plne vysvetliť. Americké armádne vyšetrovanie predpokladá, že môže ísť o rôzne javy napr. o elektrostatický jav podobný Eliášovmu ohňu, guľový blesk, odrazy svetiel od kryštálov ľadu a podobne.

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]