Fort Jesus

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Svetové dedičstvo UNESCO
Svetové dedičstvo UNESCO
Fort Jesus, Mombasa, Kenya*
Lokalita Svetového dedičstva UNESCO

Pevnosť Jesus v Mombase
Štát Kenya Keňa
Typ kultúrna pamiatka
Kritériá ii, v
Identifikačné č. 1295
Región** Afrika
História zápisu
Zápis 2011  (35. zasadnutie)
* Názov ako je zapísaný v zozname Svetového dedičstva.
** Klasifikované regióny podľa UNESCO.
Nádvorie pevnosti Fort Jesus.

Fort Jesus (port. Forte Jesus), doslovne Pevnosť Jesus je portugalská pevnosť, postavená v roku 1591 na rozkaz kráľa Filipa I. Portugalského, vtedajšieho vládcu zjednoteného portugalského] a španielskeho kráľovstva, nachádzajúca sa na ostrove Mombasa. Bola určená na ochranu starého mesta v kenskej Mombase. Pri pohľade zo vzduchu má tvar človeka a bolo jej dané meno Jesus (Ježiš).

V roku 2011 bola pevnosť zaradená do Svetového kultúrneho dedičstva UNESCO pre jej výborne zachované príklady portugalskej vojenskej architektúry 16.storočia.[1]

Prehľad[upraviť | upraviť zdroj]

Bola to prvá pevnosť postavená mimo Európy, ktorá bola skonštruovaná na odolanie streľbe z kanónov.[2] Je to dodnes jeden z najlepších príkladov portugalskej architektúry, hoc rokmi pozmenenej vplyvmi neskorších dobyvateľov.[3] Architektúra kombinuje portugalské, arabské (ománske) a britské prvky, čo boli národy, ktoré ju medzi 16. a 19. storočím ovládali.

Názov[upraviť | upraviť zdroj]

Názov pevnosti je často mylne odvodzovaný od Ježiša Krista, vznikol však zlým prekladom mena ománskeho šejka Isu bin Tarifa, ktorý pevnosť obliehal v roku 1837 (Isa je tiež pomenovanie Ježiša v Koráne - ako prorok Isa) do angličtiny vinou vtedajších britských obrancov pevnosti.

Fort Jesus dnes[upraviť | upraviť zdroj]

Fort Jesus je dnes populárna destinácia pre domácich aj zahraničných turistov. Okrem samotného účelu turisticky vyhľadávaného cieľa slúži pevnosť aj pre početné výskumné programy, konzervačné laboratórium, výskumné oddelenie a pre kanceláriu ochrany starého mesta.

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. http://whc.unesco.org/en/list/1295
  2. Gilbert, Erik, and Jonathan T. Reynolds. Africa in World History: From Prehistory to Present. New Jersey: Pearson Education, 2008, p. 225
  3. Kirkman, J. 1974. Fort Jesus: A Portuguese Fortress on the East African Coast Clarendon Press: Oxford

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Fort Jesus na anglickej Wikipédii.