Fotopuška

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Mareyova fotopuška z roku 1882
Mareyova puška v Lumièrovom múzeu v Lyone
Letiaci pelikán, ktorého Marey zachytil fotopuškou okolo r. 1882. Našiel cestu, ako zachytiť viac fáz pohybu na jednu fotografiu
Sovietska fotopuška, FS-12 z roku 1982

Fotografická puška alebo fotopuška je fotoaparát, ktorý má teleobjektív a spravidla aj ramennú opierku, takže tvarom pripomína pušku. Dá sa s ňou fotografovať na veľké vzdialenosti.

Dejiny[upraviť | upraviť zdroj]

Za vynálezcu fotopušky sa považuje Étienne-Jules Marey, ktorý sa v osemdesiatych rokoch 19. storočia začal podieľať na vývoji chronofotografie, ktorá mohla slúžiť dokonca pre trojrozmernú rekonštrukciu pohybu. Použil rotujúcu fotografickú dosku v kamere, ktorá bola podobná zbrani (1882), svetlo-citlivý papier alebo celuloid (1888), následne tiež projekčnú techniku (1893) a 35 mm kameru (1899). Jeho prvá puška z roku 1882 bola schopná zaznamenať 12 snímok za sekundu, všetky zachytila na jeden jediný obrázok. Jeho štúdie sa týkali pohybu ľudského tela a rôznych zvierat.

Už v roku 1869 vynašiel Eadweard Muybridge jednu z prvých kamerových závierok. V roku 1877 nafotografoval svoje rozsiahle experimenty a zdokonalil svoju techniku. Fotografoval až tridsiatimi kamerami a ako výsledok svojej práce vo Philadelphii roku 1887 zverejnil 781 svetlotlačí pod názvom Animal Locomotion a The Human Figure in Motion. V roku 1883 vynašiel kameru, ktorá umožňovala zachytiť celú sériu expozícií na jednu dosku, čím získal pohybový diagram. Neskôr skonštruoval kameru, ktorá pri každom osvite urobila samostatnú snímku jednej pohybovej fázy.[1] Zoopraxiskop je premietačka, kde sú na kotúči nalepené fotografie. Pri točení kľučkou sa kotúč otáčal a cez šošovky sa na plátno premietal pohybujúci sa obraz.[2]

Mareyove dielo La machine animale z roku 1873 inšpirovalo guvernéra Lelanda Stanforda k stávke s Eadweardom Muybridge o päť rokov neskôr; a tiež k ďalším chronofotografickým štúdiám zvierat v pohybe špeciálnymi kamerami. Marey sám sa naopak nechal inšpirovať Muybridgovým dielom Animal Locomotion (1877), aby vylepšil astronomický revolver Julesa Janssena (1874) a vynašiel svoju chronofotografickú pušku, pomocou ktorej mohli byť zachytené pohybujúce sa objekty v priestore.

Od tejto chvíle to bol len krôčik ku kinematografii.

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Malá encyklopedie fotografie, Willfried Baatz, Computer Press, Brno, 2004
  2. História filmu (v rokoch) - encyklopediapoznania.sk
  • Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Fotografická puška na českej Wikipédii.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

  • Spolupracuj na Commons Commons ponúka multimediálne súbory na tému Fotopuška

Pozri aj[upraviť | upraviť zdroj]