Fox Mulder

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Fox William Mulder (* 13. október 1961, Chilmark, Massachusetts, USA) je fiktívna postava agenta FBI v americkom sci-fi seriáli Akty X, ktorého hrá David Duchovny. Špeciálny agent Mulder (prezývaný Spooky – Strašidelný) verí v existenciu UFO a vládneho sprisahania, ktoré sa snaží ich existenciu utajiť. So svojou partnerkou, agentkou Danou Scullyovou, pracujú na prípadoch označených ako Akty-X, ktoré sú obzvlášť tajomné, alebo vykazujú známky paranormálnych, prípadne nadprirodzených javov. Mulder považuje Akty-X a hľadanie pravdy o vládnom sprisahaní za také dôležité, že sa stali jeho hlavným zmyslom života.

Životopis[upraviť | upraviť zdroj]

Narodil sa 13. októbra 1961 Billovi Mulderovi a Teene Mulderovej (Kuipersovej) v Massachusetts. Verí, že jeho o 4 roky mladšia sestra Samantha bola v roku 1973 unesená mimozemšťanmi, zatiaľ čo jeho paralyzovala neznáma sila, ktorá mu súčasne upravila pamäť. Vyštudoval psychológiu na Oxfordskej univerzite, promoval v roku 1986. Nasledujúci rok nastúpil do akadémiu FBI v Quanticu, Virgínia, USA. Počas zácviku v FBI dostal prezývku Spooky – Strašidelný kvôli svojej záľube v paranormálnych javoch.

Začiatkom roku 1991 objavil Akty-X a s kolegyňou agentkou Danou Fowleyovou ich začali riešiť. Fowleyová bola neskôr preložená. V marci 1992 bola k Mulderovi priradená agentka Dana Scullyová, aby pri riešení Aktov-X použila svoje znalosti z oblasti medicíny a konvenčných vied. Nie je známe, že by sa s inými agentmi zblížil tak ako s agentkou Scullyovou. Aj keď je profesionálne vysoko rešpektovaný, osobne ho považujú za individualistu. Jeho osobnosť nezodpovedá profilu ideálneho agenta, ale úspechy vo zverenej oblasti ho radia na špičku z pomedzi agentov.

Zaujímavosti[upraviť | upraviť zdroj]

Pozri aj[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]