Foxteriér

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Foxteriér

Krajina pôvodu Spojené kráľovstvo
FCI kód 3/1/12 a 3/1/169
Štandardy FXH: FCI,AKC, ANKC, CKC,
KC (UK), NZKC, UKC

FXD: FCI,AKC, ANKC CKC,
KC (UK), NZKCUKC

Výška 37 cm (suky)
39 cm (psy)
Hmotnosť 8-10 kg
Pôvodné určenie lovecký pes
Terajšie určenie lovecký, spoločenský, rodinný pes
Názov v krajine pôvodu Fox Terrier
Synonymá fox, foxi, foxo
Zaužívaná skratka FXD (drsnosrstí), FXH (hladkosrstí)
Zoznam psích plemien
Psí portál

Foxteriér je psie plemeno pochádzajúce zo Spojeného kráľovstva, uznané v FCI v 3. skupine a 1. sekcii (teriéry) pod číslami 12 a 169.

Vzhľad[upraviť | upraviť zdroj]

Foxteriér sa vyskytuje dvoch variantoch – hladkosrstý a hrubosrstý. Obaja patria vďaka dlhým nohám a pekne tvarovaným telám k najelegantnejším plemenám. Aj preto sa zrejme 20. a 30. rokoch 20. storočia dostali do módy a to najmä drsnosrstí foxteriéry, ktorí sú aj dnes známejší ako ich hladkosrstí súkmeňovci.

Oba varianty sa od seba odlišujú predovšetkým druhom srsti. Drsnosrstí majú husté a drsné ochlpenie a sú väčšinou trojfarební bielo – hnedo – čierni. Takmer nepĺznu, treba ich však minimálne dvakrát ročne trimovať. Hladkosrstí foxíci majú priliehavé, hladké a tvrdé chlpy. Sú bieli s hnedými a/alebo čiernymi znakmi.

Foxteriér sa vyznačuje vysokou inteligenciou, je veselý a činorodý, ale tiež ostražitý a učenlivý. Známy je svojou tvrdohlavosťou a nie je vhodné cvičiť ho drilom.

Pôvod a upotrebenie[upraviť | upraviť zdroj]

Foxteriérov vyšľachtili v Spojenom kráľovstve. Pôvodnejší je hladkosrstý foxteriér, ktorého vyšľachtili zo starého anglického teriéra. Drsnosrstý foxteriér vznikol neskôr prikrížením bližšie neznámych drsnosrstých teriérov s hladkosrstým foxteriérom.

Traduje sa, že psy podobné foxteriérom sa na území Spojeného kráľovstva objavovali už v keltskom období. Isté však je, že prvé foxteriéry sú známe až z prvej polovice 19. storočia. Používali ich najmä pri love líšok, podľa čoho dostali aj svoje meno (fox = líška a terra = zem). Poľovníci uprednostňovali bielo zafarbených psov, aby sa nedali pomýliť s líškou.

Na rozdiel od iných loveckých psov sa foxteriéry vozili v špeciálnych kapsách pripnutých o koňa a čakali na svoju príležitosť. Tá prišla vo chvíli, keď líška utiekla do nory a bolo ju treba z nej vyduriť. Foxteriérov využívali tiež pri love kačíc alebo vydier. Ďalšie uplatnenie mali v stajniach, chlievoch a stodolách, kde lovili krysy, myši a vyháňali mačky.

V roku 1860 sa zúčastnili prvé hladkosrsté foxteriéry na výstave. Na výstave v Birminghame v roku 1863 boli predstavené tri psy, od ktorých odvodzujeme pôvod dnešných foxteriérov: Old Jock, Tartar a Old Trap.

Už v 70. rokoch 19. storočia sa začali na výstavách otvárať triedy nielen pre hladkosrstých, ale aj pre drsnosrstých foxteriérov a už v roku 1876 vznikol prvý klub chovateľov foxteriérov v Spojenom kráľovstve.

Vďaka svojej temperamentnej a odvážnej povahe bol foxteriér využívaný aj v I. svetovej vojne ako tzv. vojnový pes.

Ako takmer každé plemeno, aj foxteriér zažil svoje obdobie slávy a to v medzivojnovom období. Foxteriér, najmä drsnosrstý, zažil vtedy jednu z najväčších vĺn popularity, aká sa kedy s nejakým plemenom spájala. Žiaľ, foxteriér sa stal najmä módnym doplnkom a často ho chovali ako čisto spoločenského psa, čo jeho povahe príliš nevyhovuje.

Dnes už foxteriér nepatrí k čisto loveckým plemenám. Vďaka svojej milej a priateľskej povahe sa presadil aj ako rodinný pes a pre svoju radosť z pohybu je vhodný pre využitie v rozličných psích športoch (agility, frisbee a pod.).

Slávne foxteriéry[upraviť | upraviť zdroj]

Nipper

Hladkosrsté foxteriéry[upraviť | upraviť zdroj]

Drsnosrsté foxteriéry[upraviť | upraviť zdroj]

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

  • Spolupracuj na Commons Commons ponúka multimediálne súbory na tému Foxteriér

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]