Fréjus (mesto)

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Fréjus
mesto
Pláž vo Fréjus
Vlajka
Erb
Štát Francúzsko Francúzsko
Región Provence-Alpes-Côte d’Azur
Departement Var
Obvod Draguignan
Kantón Fréjus
Rieka Argens
Súradnice 43°25′59″S 6°44′8″V / 43,43306°S 6,73556°V / 43.43306; 6.73556
Najvyšší bod
 - výška 616 m n. m.
Najnižší bod
 - výška m n. m.
Rozloha 102,27 km² (10 227 ha)
Obyvateľstvo 52 344
Hustota 511,82 obyv./km²
Časové pásmo SEČ (UTC+1)
 - letný čas SELČ (UTC+2)
PSČ 83600
INSEE 83061
Poloha obce Fréjus
Poloha obce Fréjus
Mapa obce Fréjus
Mapa obce Fréjus
Wikimedia Commons: Fréjus
Webová stránka: ville-frejus.fr
OpenStreetMap: mapa
Portály, ktorých súčasťou je táto stránka:

Fréjus (vysloviť [fʁeʒys]) je mesto vo francúzskom departemente Var v regióne Provence-Alpes-Côte d’Azur. Fréjus je centrálne mesto kantónu Fréjus. Preteká ním rieka Argens a Reyran. Je to kúpeľné a turistické stredisko na brehu Stredozemného mora, spoluzakladateľ asociácie „Mestá a umelecké remeslá“. Fréjus je spolu so Saint-Raphaël súčasťou mestskej aglomerácie.

Poloha[upraviť | upraviť zdroj]

Mesto má rozlohu 102,27 km². Najvyšší bod je položený 616 m n. m. a najnižší bod 0 m n. m.[1]

História[upraviť | upraviť zdroj]

Počas antiky v období Julia Caesara malo názov „Forum Julii“. Obec bola založená v roku 49 pred Kr. ako protiváha moci „Massilie“ (Marseille). Počas panovania cisára Augusta v roku 27 pred Kr. sa premenovalo na „Colonia Octaviorum“ podľa veteránov z VIII. Légie Augustovej, ktorí v ňom sídlili. Biskupstvo tu bolo založené už v 4. storočí po Kr. V roku 1536 bolo mesto svedkom triumfu Karola V. V 16. storočí bolo sídlom vojenskej posádky. V roku 1959 bolo ohrozené katastrofou prelomenia priehrady Malpasset. V meste je po Arles druhá najhustejšia koncentrácia antických pamiatok v departemente Var. Obyvatelia sa nazývajú Fréžusania alebo Forožuliens. Provensalsky podľa klasickej normy les Frejulens, podľa mistrálskej normy les Frejulen.

Antické pamiatky[upraviť | upraviť zdroj]

Z obdobia rímskej kolónie Forum Julii sa zachovali ruiny amfiteátru, akvaduktu a divadla.

Doprava[upraviť | upraviť zdroj]

Fréjus je prístupný cez viaceré dopravné siete:

  • cestnou dopravou – autocesta A8- medzinárodná E80 – cez tri diaľničné zjazdy: Puget-sur-Argens-Fréjus quartiers ouest, Fréjus-Saint-Raphaël a Les Adrets-de-l'Estérel. Tiež staršou národnou cestou RD N7, ktorá prechádza obcou smer východ-západ a RD 98.
  • železničnou dopravou, stanica vo Fréjus na linke Marseille-Saint-Charles – Vintimille. Stanica v Saint-Raphaël-Valescure dovoľuje prístup sieťou TGV -rýchlovlaky, iDTGV a Lunéa.
  • autobusovou dopravou – stanica na námestí Paul-Vernet vo Fréjus pre linku 21, 104, medzimestská doprava AggloBus medzi Fréjus a Saint-Raphaël.
  • letecky, príchod na letisko v Cannes-Mandelieu vzdialené 22 km. Letisko v Nice 46 km, letisko v Toulone 60 km a letisko La Môle – Saint-Tropez 33 km.
  • námorná preprava medzi Saint-Raphaël a Port-Fréjus, Saint-Aygulf a Saint-Raphaël. Tiež sú lodné linky do Saint-Tropez a Cannes.

Poľnohospodárstvo[upraviť | upraviť zdroj]

Zavlažovanie územia Fréjus riekami Argens a Reyran umožňuje pestovať rôzne plodiny v podmienkach subtropickej klímy. Sú rozvinuté ovocinárstvo, vinárstvo, včelárstvo, pestovanie olív a výroba oleja, kvetinárstvo.

Ekonomika[upraviť | upraviť zdroj]

Fréjus je centrálnou obcou departementu a regiónu. Je umiestnený v strede medzi zónami zamestnanosti Toulon a Grand-Cannes. Vždy figurovalo medzi atraktívnymi miestami podnikania, preto má veľa firiem podnikajúcich v turistike, vojenstve a verejných službách. Obec je centrom aglomerácie a zamestnanosti, ktoré zoskupuje 19 obcí.

Obchodné centrum Géant Casino, Satac (Renault), a Bacchi (Citroën) mali v roku 2004 22 – 27 mil. € obratu a 600 firiem zamestnávajúcich celkom 3934 zamestnancov. Tieto sú rozdelené do 5 industriálnych zón: Lou Gabian, Les Esclapes, Saint-Pons, Le Capitou et La Palud, ku ktorým sa pridáva fi.Capénergies. V 1999 komora obchodníkov ponúkla 28 318 miest. Celkovo 86 % aktívnej populácie sú zamestnanci, z ktorých 62 % býva a pracuje vo Fréjus. Delenie podľa profesií a miest je nasledovné: 38 % obyvateľov sú zamestnanci, 22 % robotníci, 21 % ostatné profesie. Intelektuálne pracujúci s vysokoškolským vzdelaním tvoria 8 % obyvateľstva a remeselníci a obchodníci asi 10 %. Napriek bohatstvu ekonomiky dosiahla nezamestnanosť 13,6 % v roku 2005 so 4829 žiadateľmi o prácu, v porovnaní s 1999 nižšiu o 19,4 % a priemerný príjem na občana 15 187 € ročne v 2004.

V meste je viacero trhov, v stredu a sobotu v centre mesta.

Obyvateľstvo[upraviť | upraviť zdroj]

Počet obyvateľov je 52 344 (2011)[2].

Nasledujúci graf zobrazuje vývoj počtu obyvateľov.

Zdroje: INSEE[3]

Známe osobnosti[upraviť | upraviť zdroj]

Bližšie informácie v hlavnom článku: Zoznam osobností Fréjus

Partnerské mestá[upraviť | upraviť zdroj]

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Répertoire Géographique des Communes [online]. Institut national de l'information géographique et forestière (IGN), [cit. 2012-04-02]. Dostupné online. Archivované 2011-05-02 z originálu. (po francúzsky)
  2. Populations légales 2009 [online] Institut national de la statistique et des études économiques (Insee). Dostupné online. (po francúzsky)
  3. Résultat du recensement de la population 2008 [online] Institut national de la statistique et des études économiques (Insee). Dostupné online. (po francúzsky)

Pozri aj[upraviť | upraviť zdroj]

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

  • Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Fréjus na francúzskej Wikipédii.