Frýgická čiapka

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Antická busta Attisa s frýgickou čiapkou.
Traja mudrci z východu, vyobrazení s frýgickými čiapkami (Bazilika sv. Apolinára v Ravenne), rok 526.

Frýgická čiapka (zriedkavejšie aj skýtska čiapka) je druh pokrývky hlavy s jednoznačným kužeľovitým tvarom a ohnutou špičkou, ktorej pôvod býva spájaný so starovekou Frýgiou (z toho vyplýva názov). Bola vyrábaná z rozličných materiálov - z vlny či kože. Jej cíp bol ohnutý dopredu alebo sa len k čelu zohýbal. Počas Veľkej francúzskej revolúcie sa stala symbolom slobody a nezávislosti. V súčasnosti je tento tvar čiapky známy skôr v súvislosti s animovanými postavičkami Šmolkov.

História[upraviť | upraviť zdroj]

Čiapka zrejme vznikla vo Frýgii a nosili ju aj ďalšie maloázijské národy. Neskôr bola charakteristická pre Iráncov a Trákov. Perzský hrdina Mithras je zobrazovaný s frýgickou čiapkou. Starí Gréci považovali túto pokrývku hlavy za typické oblečenie barbarov a preto na vázach, nástenných maľbách alebo mozaikách majú frýgickú čiapku najmä Peržania. Macedónci prevzali čiapku a podobne tvarovanú prilbu od Trákov. Takisto aj biblickí traja králi boli v raných dobách zobrazovaní s touto pokrývkou na hlave.

V ranom stredoveku v západnej Európe sa čiapka znovu ojedinele objavuje v anglosaských rukopisoch z 10. a 11. storočia na vyobrazeniach bojovníkov, ktorí nosia buď frýgické čiapky alebo helmy. Vo vrcholnom stredoveku bola súčasťou odevu neapolských námorníkov. Vyvinula sa z nej Corno Ducale, pokrývka hlavy benátskeho dóžu.

Čiapka v moderných dobách[upraviť | upraviť zdroj]

Jakobínska čiapka s kokardou.

Počas Veľkej francúzskej revolúcie nosili frýgickú čiapku jakobíni či sansculoti ako výraz príslušnosti k svojmu politickému presvedčeniu. Stotožnili si ju totiž s rímskou čiapkou (pilleus), ktorú dávali prepúšťaným otrokom. Tým sa čiapka stala postupne symbolom demokratických a republikánskych slobôd nielen vo Francúzsku, ale aj inde v Európe. Medzi odporcami revolúcie zase predstavovala znak jakobínskej hrôzovlády. S čiapkou na hlave býva zobrazovaná taktiež Marianne, jeden zo symbolov Francúzskej republiky.

Čiapka sa ako symbol slobody dostala aj do znakov niektorých amerických štátov, z ktorých mnohé získali nezávislosť v dôsledku Francúzskej revolúcie a Napoleonových ťažení. Objavuje sa preto v štátnom znaku Argentíny, Bolívie, Kolumbie, Kuby, Nikaraguy, Salvádoru aj v znaku amerického štátu Západná Virgínia. Frýgická čiapka sa taktiež nachádza na vlajkách Salvádora, Haiti, Nikaraguy a na zadnej strane vlajky Paraguaja. Je súčasťou vlajok a pečatí štátov USA New York (pečať štátu New York, vlajka štátu New York) a New Jersey, práve tak ako vlajky brazílskeho štátu Santa Catarina. Okrem toho bola čiapka súčasťou bývalého znaku Dominikánskej republiky (18441865) a bývalej vlajky Argentíny (18361849).

Vyskytuje sa aj na vlajkách argentínskych provincií: Corrientes, Jujuy, Mendoza, San Juan; a znakoch: Corrientes, Jujuy, Mendoza, Buenos Aires, Tucumán a Catamarca.

Galéria[upraviť | upraviť zdroj]

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článkov Frygická čapka na českej Wikipédii a Phrygische Mütze na nemeckej Wikipédii.