František Fuga

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
František Fuga
predseda Zahraničnej Matice slovenskej, generálny vikár Slovenského gréckokatolíckeho biskupstva sv. Cyrila a sv. Metoda v Kanade
František Fuga
Štát pôsobeniaKanada Kanada
Biografické údaje
Rodné menoFrantišek Figa
Narodenie9. jún 1923
Vinné, ČSR
Úmrtie9. november 1987 (64 rokov)
Hamilton, Kanada
Svätenia
Cirkevgréckokatolícka
Kňaz
Kňazská vysviacka5. marec 1950 (26 rokov)
Rím

František Jozef Fuga (rodným menom František Figa; * 9. jún 1923, Vinné9. november 1987, Hamilton, Kanada) bol generálny vikár Slovenského gréckokatolíckeho biskupstva sv. Cyrila a sv. Metoda v Kanade, tretí predseda Zahraničnej Matice slovenskej v rokoch 1974 – 1987 a duchovný správca gréckokatolíckej farnosti v Hamiltone.

Biografia[upraviť | upraviť zdroj]

Narodil sa 9. júna 1923 vo Vinnom do rodiny obuvníka Emila Figu zo Stropkova. Strednú školu vychodil v Michalovciach, kde 2. mája 1944 zmaturoval. Hneď na to sa prihlásil do Bohosloveckého seminára v Bratislave. Už o rok ho vyslali študovať do Ríma. 5. marca 1950 bol vysvätený za kňaza. Po vysvätení si doplnil štúdiá na Lateránskej univerzite, ktorú ukončil v roku 1952. V roku 1954 sa stal správcom gréckokatolíckej farnosti v Hamiltone. Neskôr sa stal generálnym vikárom Slovenského gréckokatolíckeho biskupstva sv. Cyrila a sv. Metoda.

Bol významným národným buditeľom Slovákov v zahraničí. V rokoch 1974 – 1987 bol tretím predsedom Zahraničnej Matice slovenskej. Bol literárne činný. K jeho najvýznamnejším činom patrí návrh zástavy ZMS – slovanskej trikolóry s dvojkrížom na trojvrší umiestneným v strede (v spoluautorstve s Dr. J. Cincíkom). Pri návrhu novej ústavy SR sa akceptovala zástava Msgr. Fugu ako základ novej vlajky.

Zomrel 9. novembra 1987 v Hamiltone v Kanade.

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]