François Truffaut

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
François Truffaut
francúzsky filmový režisér
francúzsky filmový režisér
Narodenie6. február 1932
Paríž, Francúzsko
Úmrtie21. október 1984 (52 rokov)
Neuilly-sur-Seine, Francúzsko
Odkazy
CommonsSpolupracuj na Commons François Truffaut

François Truffaut (* 6. február 1932, Paríž, Francúzsko – † 21. október 1984, Neuilly-sur-Seine) bol francúzsky filmový režisér, herec a scenárista. Bol jedným z hlavných predstaviteľov hnutia Francúzskej novej vlny (Nikto ma nemá rád, Ukradnuté bozky, Jules a Jim).

Životopis[upraviť | upraviť zdroj]

1946 vylúčený zo školy, začal príležitostne pracovať. V pätnástich rokoch založil vlastný filmový klub. Vtedy často navštevoval Cinémathèque française, kde sa stretával s ďalšími mladými cinefilmi, budúcimi predstaviteľmi Francúzskej novej vlny a s nespočetným množstvom filmov z celého sveta. Počas niekoľkých nasledujúcich rokov sa stal filmovým kritikom a získal si povesť svojimi útočnými a nekompromisnými recenziami. V roku 1954 napísal slávny článok nazvaný "Istá tendencia francúzskeho filmu", v ktorom ostro napadol súdobý stav francúzskej kinematografie a kritizoval konkrétnych filmových tvorcov.

Jeho prvý celovečerný film Nikto ma nemá rád (1959) zaznamenal kritický aj divácky úspech. Hlavnú postavu Antoine Doinel stvárnil debutant Jean-Pierre Léaud, ktorý sa potom stal Truffautovým dvorným hercom. Ich hlavnou spoluprácou bolo pokračovanie v osudoch Antoine Doinela v sérii filmov nazvaných "Cyklus Antoine Doinel". Potom, čo sa v roku 1965 rozviedol s Madeleine Morgenstern, nemal roku 1968 ďaleko k ďalšiemu manželstvu, tentoraz s Claude Jade, hlavnou herečkou filmov doinelovského cyklu - Ukradnuté bozky (1968), Rodinný krb (1970) a Láska na úteku (1979), ktoré pokračovali v osudoch Antoine Doinela.

Jeho posledným filmom sa stala symbolicky Konečne nedeľa! (1983), štýlová pocta Alfredovi Hitchcockovi. Poslednou životnou partnerkou mu bola herečka Fanny Ardant, s ktorou nakrútil svoje posledné dva filmy. V roku 1983 bol Truffautovi zistený nádor na mozgu, zomrel v roku 1984 v American Hospital v Paríži vo veku 52 rokov. Keď umieral, mal stále niekoľko filmov v príprave. Je pochovaný na cintoríne v Montmartri v Paríži.

Filmografia (výber)[upraviť | upraviť zdroj]

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]