Frazeologická norma

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Frazeologická norma je

  • Druh systémovej jazykovej normy, ktorá vymedzuje isté morfologické, syntaktické, lexikálne aj významové ohraničenia, ktoré sú potrebné na to, aby sa isté spojenie slov chápalo ako frazéma. V tomto zmysle je frazeologická norma súhrnom čiastkových noriem, ktoré platia pre jednotlivé roviny vo výstavbe frazémy (morfologická norma určuje tvarové možnosti komponentov, syntaktická konštrukčné ohraničenia atď.). Popri nich je to aj vlastná frazeologická norma, ktorá v každom konkrétnom prípade určuje, čo z možností, ktoré ponúka čiastková norma, sa skutočne v danej frazéme uplatňuje. Tak napr. čiastková morfologická norma určuje, že vo frazéme labutia pieseň sa vzťah medzi zložkami vyjadruje formami, ktoré sú bežné pri spojení adjektíva a substantíva, syntaktická norma určuje napr. poradie zložiek, lexikálna norma určuje, že tu nemôžeme voľne nahrádzať ani jednu zo zložiek. Vlastná frazeologická norma podáva ešte ďalšie limity platné iba pre túto jednotku, teda že napr. jednotka máva bežne iba tvar singuláru, že poradie jej zložiek je dosť pevné, že spojenie nemožno na rovine onomatologickej zmeniť napr. na pieseň labutí a pod. Ak čiastkové normy majú platnosť ohraničení, potom vlastná frazeologická norma má povahu ohraničenia ohraničení.
  • Druh komunikatívnej normy, ktorá zaručuje adekvátne uplatňovanie aj adekvátnu interpretáciu hociktorej frazémy. Takto chápaná frazeologická norma určuje limity uplatňovania frazeologických variantov, možnosti frazeologického aktualizovania, frazeologického derivovania, ale predovšetkým kompatibilitu frazémy a textu, v ktorom sa uplatňuje (je napr. problematické, prípadne až chybné, ak sa frazéma alebo silno expresívny prvok uplatňuje v textoch, ktorých špecifika spočíva v ich pojmovosti, vecnosti a pod.). Porušovaním frazeologickej normy, ktoré nie je zámerným postupom vzniká, frazeologická chyba (p.).
Článok pôvodne čerpal z diela ĎURČO, Peter (ed.). Frazeologická terminológia (1995) uverejneného na webe Jazykovedného ústavu Ľudovíta Štúra Slovenskej akadémie vied.